Történelmet írt a NASA marsi helikoptere
A masinát kifejlesztő mérnökcsapat tájékoztatása alapján az Ingenuity lett az első légi jármű, amely sikeres repülést tudott végrehajtani egy másik bolygó légkörében.

Óriási sikerről számolt be a NASA Ingenuity nevű, marsi helikopterét kifejlesztő mérnökcsapat. Az űrhivatal Sugárhajtási Laboratórium (Jet Propulsion Laboratory, avagy JPL) nevű részlegénél dolgozó szakemberek szerint a rotoros jármű kifogástalanul teljesítette repülési tesztjét a vörös bolygó légkörében.

A napenergiával hajtott szerkezet április 19-én, magyar idő szerint 9 óra 34-kor rugaszkodott el a talajtól, és gond nélkül felkapaszkodott a számára kitűzött 3 méteres magasságba. A gép 30 másodpercig, stabilan lebegett ebben a pozícióban, majd pedig az összesen 39,1 másodpercnyi „levegőben” töltött idő után visszahelyezkedett a Mars szilárd felületére.

A bemutató repülés lefolytatását megnehezítő legnagyobb kihívás az volt, hogy az Ingenuity irányítását közvetlenül, például joystickkal lehetetlen volt megoldani. Minthogy a vörös égitest és a Föld között áramló adatoknak rengeteg műhold közvetítésével több százmillió mérföldet kellett megtennie, az eszköz valós idejű kormányzása kivitelezhetetlen volt. Ennek megfelelően operátorok helyett a helikopter a JPL által előre megírt, fedélzeti algoritmusok vezényletével, automata módon volt kénytelen eleget tenni megbízatásának.