Történelmi bányákból kerülhetnek ki jövőbeli akkumulátorfémek
A pennsylvaniai szén egykor hozzájárult az amerikai ipari forradalom előmozdításához. A keystone állami bányák azóta a vasérc, a kobalt, a nikkel és számos más fém hazai forrását jelentik. 

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói most azonosították az akkumulátorfémek potenciális alapkészletét, amely táplálhatja az amerikai elektromos járművek forradalmát. Ezt a készletet egy, a nemzetközösség több mint két évszázados bányászati tevékenysége után hátrahagyott hulladékban ismerték fel.

„Az előzetes becslések azt mutatják, hogy a pennsylvaniai szénbányászatból visszamaradt hulladék több tízezer metrikus tonna kobaltot és több százezer tonna mangánt tartalmaz" - mondta Pete Rozelle, a pennsylvaniai bányahulladékban található akkumulátorfémekről szóló jelentés vezető szerzője, és a Penn State College of Earth and Mineral Sciences ásványkincsekkel foglalkozó tanácsadója. „A nemzetközösség egyik kohászati ​​hulladéklerakója félmillió tonna mangánt tartalmazhat."

Ez biztosíthatja a lítium-ion akkumulátorok szempontjából kritikus fémek közül kettőnek a hazai ellátását, amelyek esetében az Egyesült Államok erősen függ az exporttól. Ezen fémek terén kritikus hiány fenyegeti az ipart a Fehér Ház és az amerikai autógyártó cégek által kitűzött elektromos járművek értékesítési céljai miatt. 

„A kobalt és a mangán az akkumulátorok két olyan fémje, amelyek kulcsfontosságúak az akkumulátor teljesítménye, élettartama és energiasűrűsége szempontjából az akkumulátorokban" - mondta Sarma Pisupati, az energia- és ásványmérnöki professzor és a pennsylvaniai Critical Minerals Központ igazgatója. „A lítium-ion akkumulátorok nyersanyagainak gyártása - eltekintve a lítium kivonásától és finomításától - szinte kizárólag külföldön történik."

Ha a pennsylvaniai bányákból származó akkumulátorfémek kinyerése sikerrel zárul, új gazdasági lehetőségek nyílnak meg a szénpiacok rohamos hanyatlásában igen érintett nemzetközösség számára. 

A Penn State Egyetem kutatói az örökölt pennsylvaniai bányák által hátrahagyott melléktermékek két kategóriáját vizsgálták – a korábbi bányászat és kohászati ​​ipar által visszamaradt kemény ásványokat, valamint a savas bányák vízelvezetésében oldott ásványokat.

Az eredményeket részletező jelentés szerint a vizsgálat ércminőségű kobaltot azonosított a hátramaradott pennsylvaniai szén- és vasbányákban.

A Materia USA, egy kritikus ásványok előállításával foglalkozó vállalat nem hagyományos forrásokat kutat az előállítás kivitelezéséhez. A vállalat már javában dolgozik egy projekten, amely galliumot, lítiumot és más kritikus ásványi anyagokat nyer ki ezekből az agyagokból, miközben a pennsylvaniai szénmezőket is visszanyeri.