hirdetés
hirdetés

Energetika

Tóriummal működő atomreaktort tesztelnek Kínában

A maga nemében egyedülálló, vízhűtést nem igénylő, tórium alapú sóolvadékos atomreaktort tesztelnek a kínai kormányzat szakemberei.

hirdetés

Vízhűtést nem igénylő, uránium helyett tórium alapú, sóolvadékos atomreaktort tesztel a kínai kormány. A Góbi-sivatag szélén, Vuvej városa közelében létesített kísérleti prototípus teljesítménye 2 megawatt. Az atomerőmű próbaüzeme akár már szeptemberben megkezdődhet.

A tórium egy olyan, radioaktív tulajdonságokkal rendelkező fémes elem, amely a periódusos rendszerben az urániumhoz meglehetősen közel helyezkedik el. Amerikában már az 1940-es években mélyrehatóan tanulmányozták, hogy ez az anyag alternatív energiaforrásként milyen potenciált rejteget magában.

Forrás: Adobe Stock

Ami azt illeti, egy tórium alapú sóolvadékos atomreaktort a tennessee-i Oak Ridge National Laboratory-ban 1964-ben már be is üzemeltek, ám öt éven belül lekapcsolták a létesítményt. Ezt követően az 1970-es évek elejétől kezdve az atomerőművekben világszerte egyre inkább az urániumot kezdték el hasadóanyagként alkalmazni.

A jelenlegi kínai projekt keretében többek között azért kívánják felfrissíteni az évtizedekkel ezelőtt háttérbe szorított technológiát, mert nincs szükség vízre a működtetéséhez, ami az egyre szárazabb sivatagi környezetben élő lakosság áramellátása szempontjából óriási fegyverténynek számít.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: WIONews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[276793] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés