Töltők elektromos kamionokhoz
Az ipari technológiák és a villamosítási megoldások terén globális jelenlétű ABB bejelentette, hogy nagyfeszültségű töltést biztosító töltők szállítójaként részt vesz a Volvo LIGHTS projekt megvalósításában.

Az Egyesült Államok-szerte a napi fogyasztási cikkek 70 százalékát teherautókkal szállítják. A Volvo LIGHTS (Low Impact Green Heavy Transport Solutions – a California Climate Investments elnevezésű, állami szintű program részeként működik) projekt célja, hogy kibocsátásmentes, elektromos hajtású kamionok és logisztikai eszközök piaci bevezetésével átalakítsák az áruszállítást, először Dél-Kaliforniában. Az ipari technológiák és a villamosítási megoldások terén globális jelenlétű ABB bejelentette, hogy nagyfeszültségű töltést biztosító töltők szállítójaként részt vesz a Volvo LIGHTS projekt megvalósításában. Az ABB töltési rendszerei bármely elektromos jármű akkumulátorát akár 920V egyenfeszültségen képesek tölteni, aminek köszönhetően a projekten belül lerövidíthetők a töltési idők, és javítható a kereskedelmi járműflotta kihasználtsága.

Az ABB két 50 kW-os, tehergépkocsikhoz kifejlesztett töltőjét Fontanában, a REC Equipment vállalatnál telepítették

A Volvo LIGHTS projekt megvalósításában a Volvo Group, a Volvo Trucks, a Greenlots – szoftverfejlesztő egyetlen platformon kínálja a legkorszerűbb hálózatirányítási szoftvereket, az integrált töltésoptimalizálást, a hálózat-kiegyenlítési szolgáltatásokat – és több, a szállításban és a elektromos töltési infrastruktúrában működő vezető cég, illetve érdekelt fél működik közre. A projekt célja annak bizonyítása, hogy az akkumulátoros elektromos járművek alkalmazásával optimalizálható az áruszállítás és a raktározás hatásfoka, csökkenthető a káros kibocsátás, és javítható a levegő minősége. A Volvo Trucks februárban, a Kaliforniában megtartott Volvo LIGHTS Innovation Showcase rendezvényen bemutatta a teljesen elektromos hajtású, regionális áruelosztásra tervezett VOLVO VNR jármű prototípusát, amelynek sorozatgyártását a tervek szerinti 2020 második felében kezdik meg.

A projekt technológiai szállítójaként, az ABB nagyfeszültségű töltési technológiájára épülő Terra 54HV (50 kW, CCS) és a HVC 150 Depot Box (150 kW, CCS) töltőit fogja szállítani. Az ABB minden töltési rendszere távfelügyeletet, távdiagnosztikát és távoli frissítést biztosító hálózati infrastruktúrával rendelkezik. Az ABB OCPP és Autocharge nyílt protokollú hálózati integrációkat tesz lehetővé, amelyeknek köszönhetően megvalósítható a flották intelligensebb töltése, a hitelesítési üzemmódok és az eszközbiztonság. Ezek a csatlakozási lehetőségek zökkenőmentesen integrálhatók a Greenlots SKA Platformmal.