2018. november 22. 18:00
Több mint háromezren töltötték az éjszakát modern gyárakban
November 16-án este 12 megye 36 gyára nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák a gyártóhelyeiken zajló, magasan automatizált tevékenységeket, mindemellett pedig további változatos programokkal és meglepetésekkel várták vendégeiket. 

Az eseményt szervező Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt célja ezzel a rendezvénnyel is az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy az ipar fejlődése és az ipar 4.0 szemlélet számos lehetőséget kínál mind a hazai termelő kkv-k, mind az iparban munkát vállalók számára. A projekt egyébként olyan ingyenes szolgáltatásokat nyújt még 2019 végéig a konvergencia régióban működő feldolgozóipari vállalatok számára, melyekkel akár már pénz befektetése nélkül is ipar 4.0 fejlesztésbe foghatnak.

A Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozaton idén 50 százalékkal többen vettek részt, mint tavaly. A 16 legnépszerűbb gyár telt házzal „ment”, ezek esetében a maximalizált látogató létszám többszörösére lett volna igény. A tavalyihoz képest nőtt a termelő kkv-k, az iparban dolgozók résztvevői aránya is, a legaktívabbak pedig az egyetemisták és a pályaválasztás előtt állók voltak, akik most bepillantást nyerhettek abba, milyen perspektívát kínálnak az okosgyárak mint üzleti partner vagy munkáltató. Idén is érkeztek teljes családok, és az idősebb korosztály is képviseltette magát, ők megtapasztalhatták, hogy az ipar fejlődése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is teremt az élet számos területén. A regisztrációhoz kötött programok szinte minden helyszínen teljes telítettséggel zajlottak.

Hogy csak néhány példát emeljünk ki, a Schaeffler debreceni gyárába a vártnál is többen érkeztek, hogy megnézzék, a FAG Magyarország Ipari Kft. hogyan járul hozzá a jövő mobilitásához – óriási érdeklődés mellett gördültek a csapágyak.

Nagykanizsán a Tungsram is népszerű volt. Már több héttel a rendezvény előtt beteltek a helyek. Akik időben jelentkeztek, Európa legnagyobb fényforrásgyárának fénycsőgyártó részlegét nézhették meg. Érdekesség, hogy a nagykanizsai üzemben gyártották például azokat a lámpákat, amelyeket a Fantom visszatér című James Bond film elkészítéséhez is használtak.

A rendezvénysorozat elérte célját, egyre több kkv képviselője és magánszemély kíváncsi arra, hogy milyen lehetőségeket kínál a negyedik ipari forradalom és ennek zászlóshajói, az okosgyárak.

A résztvevő cégek: Apollo Tyres (Hungary) Kft., Audi Hungaria, Aventics Hungary Kft., Balluff-Elektronika Kft., BHGE – Fót, Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft., Coca-Cola HBC Magyarország NaturAqua palackozóüzeme, Coca-Cola HBC Magyarország, Continental Automotive Hungary Kft., Egis Gyógyszergyár Zrt., Festo Kft., GE Hungary Kft. - GE Power – Veresegyház, GE Hungary Kft. Aviation – Veresegyház, Hell Energy Magyarország Kft. - Energia ital, Hell Energy Magyarország Kft. – QP, Intersnack Magyarország Kft., Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Kft., KUKA Hungária Kft., LEGO Manufacturing Kft., Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt., NI Hungary Kft., Robert Bosch Automotive Steering Kft., Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft., Schaeffler Csoport - FAG Debrecen, Siemens Zrt. Power and Gas Budapesti Üzem, Simon Műanyagfeldolgozó, TE Connectivity, Tungsram Operations Kft. (Budapest, Hajdúböszörmény, Kisvárda, Nagykanizsa, Zalaegerszeg), Videoton Autóelektronika Kft., Videoton Elektro-Plast Kft., Videoton Elektro-Plast Kft., Videoton Battery Technologies Kft., ZF Hungária Kft.