hirdetés
hirdetés

Történelem

Több milliót ér Nelson botrányos levele

Eladják Nelson szeretőjéhez írt botrányos levelét, amely rávilágít az admirális viharos szerelmi életére.

hirdetés

Az angol hős, Nelson és a gyönyörű Lady Emma Hamilton között folyt hosszú és saját korában óriási megbotránkozást kiváltó viszonyt bizonyító levelet a londoni Bonhams Aukciósházban bocsájtják árverésre. Az 1801-ben kelt levélben Nelson egy előző esti nézeteltérésre utal. Az ilyesmi nem lehetett ritka az - amúgy nős és férjezett - szerelmesek között, a kortársak is tudtak a viharos kapcsolatról.

A levélben Nelson újra kifejezi rajongását Lady Hamilton iránt és megesküszik arra, hogy megvédi tisztességét és mellette áll azután is, hogy kapcsolatuk kitudódott és kirobbant a botrány. A levél megírásának idején Emma Hamilton már megszülte közös gyermeküket, és kapcsolatuk a nyilvánosság tudomására került. Nelson végül elhagyta feleségét, hogy lányával, Emmával (és annak férjével) élhessen. Négyesben laktak együtt, beutazták Angliát és a szigeteket, amikor az admirális nem volt éppen a tengeren.

Ez az életforma a 19. században valóságos társadalmi sértésnek számított, mindenesetre egyszerűen megengedhetetlen volt a kortársak szemében. A botrány közepette Nelson, hogy csökkentse a bajt, arra kérte Emmát, hogy semmisítse meg a neki küldött leveleit, amiként ő is megtette ezt a nőéivel. Emma azonban nem tett eleget a kérésnek, sőt, 1814-ben megjelentette őket, ezzel bevégezve végső társadalmi bukását.

A szerelemesek mindössze hat évig, Nelson 1805-ben bekövetkezett haláláig éltek együtt - négyesben. Nelson Trafalgarnál megint csak megütközött a napóleoni francia csapatokkal, ezúttal azonban olyan vereséget mért rájuk, hogy azoknak le kellett mondaniuk Anglia meghódításáról, a csata közben azonban Nelson halálos tüdőlövést kapott. A Bonham szakértői szerint a levél várhatóan 7000 fontért (2,5 millió forintért) lel gazdára.

Karosszékben
Sokat nem árthatott Emma hírnevének az amúgy daliásnak nem mondható Nelson, legfeljebb a saját magáénak. A szépséges hölgy a kissé már rokkant Nelsonnal való találkozásakor túl volt jó néhány kapcsolaton, annál is inkább, mert kétes hírű táncosnő és modell volt, amíg a 35 évvel idősebb Lord Hamilton feleségül nem vette. Nelson, és férje halála után Emma féktelenül költekezett, megjárta az adósok börtönét is, a leveleket is anyagi gondjai enyhítésére jelentette meg. Májzsugorban halt meg 1815-ben.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[117684] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés