Tízszeres adatsűrűségű merevlemezek
A csodaanyagként számon tartott grafén alkalmazásával ért el áttörést az adattárolás területén a Cambridge-i Egyetem egyik tudóscsapata.

A merevlemez-meghajtókban (HDD-k) az információ eltárolásához általában egy mozgó mágneses fej gyorsan forgó korongokra írja fel az adatokat.

Ezeket a lemezeket jobbára szénalapú bevonatoknak (COC) nevezett speciális rétegek óvják meg a működés okozta mechanikai károsodásoktól és korróziótól. A védőborítás mindazonáltal egy relatíve szűk hőtartományban tud csak megfelelni rendeltetésének, és meglehetősen sok helyet foglal el a szerkezeten belül.

Kísérletezgetéseik alatt a cambridge-i kutatók a kereskedelemben kapható HDD-k tulajdonságainak javításához a COC-okat 1-4 réteg, közismerten csupán egy atom vastagságú grafénra cserélték fel.

Amellett, hogy a grafén vékonysága jelentős helymegtakarítást tett lehetővé, a jelenlegi COC-okat a mechanikai kopás megakadályozásában is jelentősen felülteljesítette, nagymértékben lelassította a lemez korrózióját, az üzemelés közbeni súrlódást pedig felére csökkentette.

A legfontosabb előrelépést mégis az jelentette, hogy a grafén bevonása mellett a HDD az eddigieknél sokkal magasabb hőmérsékleten is működni tudott, és így immár az ún. „hővel támogatott mágneses rögzítés” (Heat-Assisted Magnetic Recording, avagy (HAMR) technológia alkalmazását is lehetővé tette. Ez a módszer az eddigieknél jobban felforrósítja az adatrögzítő réteget, és így jóval kisebb adatbitek jóval sűrűbb felvitelének is teret enged.

A kísérletek eredményei azt mutatják, hogy a grafén és a HAMR kombinációjával immár a négyzethüvelykenként 10 terabyte-os, azaz a jelenleg létező megoldásoknál 10-szer magasabb adatsűrűség elérése sem irreális célkitűzés.