Virágh Judit 2014. október 20. 19:20
Tizedszer is szimulációs konferencia
Október 16-án tízedik alkalommal tartotta meg a Varinex Zrt. az általa forgalmazott mérnöki szimulációs szoftverek legújabb fejlesztéseit és izgalmas gyakorlati alkalmazásait bemutató SimDay rendezvényét.

Az idei SimDay konferencia nemcsak azzal vált különös jelentőségűvé, hogy jubileumi alkalommal, tizedszer rendezte meg a Varinex mérnöki szimulációs üzletága, hanem a résztvevők 120-as száma is a megkülönböztetett érdeklődést tükrözte. A szakmai nap első felében szokás szerint a Varinex által forgalmazott széles palettáról, a különféle szilárdságtani, kinematikai, dinamikai, akusztikai, hőtani, hegesztési, hőkezelési és képlékeny alakítási szimulációs szoftverekről kaphattak képet az érdeklődők. Ezek között az MSC, a Simufact, a Next Limit Technologies és az Autodesk termékújdonságai egyaránt szerepeltek, részben külföldi vendégelőadók bemutatásában.

Magyarországi ősbemutató

Az előadások között szerepelt az MSC új terméke, az Apex szoftver első hazai bemutatója. A szimulációs szoftverekre specializálódott, világszerte egyik vezető fejlesztőcég korábbi grafikus kezelői felületei (például a Patran) felett eljárt az idő.

Belső és külső kutatás, széles körű igényfelmérés eredménye a most megjelent Apex szoftver, amelynek elsőként kiadott modulja, az Apex Modeler a CAD rendszerek és a végeselem-feldolgozók közé helyezhető el, kifejezetten a hálózást segítő direkt modellezési funkcióival. A következő változatnál beépített megoldó biztosítja az alkatrészek és összeállítások azonnali ellenőrzését. Jó technológia, korszerű megjelenéssel és jó illeszkedéssel az MSC portfóliójába – összegzett H. Tóth Zsolt, a Varinex mérnöki szimulációs üzletágának vezetője.

Felhasználó esettanulmányok

A SimDay második részét hagyományosan a szimulációs szoftverek felhasználóinak esettanulmányai töltik ki. Az elhangzott gyakorlati alkalmazási példák idén is rendkívül széles kört öleltek fel, versenyautó menetdinamikai szimulációjától kezdve fékezett vasúti kerék termoelasztikus instabilitásának, egy japán földrengés egy különös káresetének, valamint cső hidroformázásának modellezésén keresztül sokfészkes fröccsszerszám elosztócsatornáinak szimulációjáig és off-road jármű futóművének tervezéséig. A közönség fantáziáját azonban legjobban 2015-ben a remények szerint a világűrbe jutó Puli holdjáró mozgatta meg, amelynek Adams környezetben végzett mechanikai vizsgálatáról hallhatott.

Ahogyan az a rendezvény végén elhangzott összegzésben is szerepelt, az előadó szakemberek és a hallgatóság körében a nap folyamán egyaránt az MSC Marc és az MSC Adams szoftverek neve hangzott el leggyakrabban, ami hazai sikerességük fokmérőjének is tekinthető.