hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Titkos bejárat a sivatagban

Monumentális bejáratot találtak Heródes király feltételezett nyughelyén, a Heródiumban.

hirdetés

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói a júdeai sivatagban, a Betlehem melletti dombon épült palota-város folyamatos feltárása során akadtak a lenyűgöző folyosóra és a három külön szinten átvezető boltívek bonyolult rendszerére. Ezek a boltívek tartották a bejárat masszív oldalfalait, honnan a király és kísérete közvetlenül érhette el a hatalmas épületegyüttes központi udvarát. Olyan jól készítették el ezeket a boltíveket, hogy még több mint 2000 év után is biztonságosan tartják a folyamatosan emelkedő, 20 méter hosszú, 6 méter széles folyosót, amelynek magassága 20 méter.

Roi Porat régész a Past Horizonsnak elmondta, a titkos bejárat része volt annak a nagyszabású építkezésnek, amely a sivatagban egy magas vulkáni kúp alakú erődítménnyel akarta megőrizni a nagy építtető király emlékét. A régészek meglepetésére azonban a feltárás során kiderült, hogy a bejáratot végül soha nem használták, talán mert befejezése előtt feleslegessé vált.

Feltehetően az építkezés közben, Heródes halálát közeledni érezvén, úgy döntött, hogy az egész épületegyüttest saját monumentális nyughelyévé alakítja át. Bármi volt is az ok, a járatot Heródes uralkodásának végén elkezdték visszatölteni.

A kutatók feltárták a bejárati termet is, amelyet csodálatos falképek díszítettek, ugyanakkor a rómaiak ellen folytatott Zsidó háború (66-71) során elfoglalt terület tárgyai, pénzérmék, és ideiglenes építmények is előkerültek. A betemetett folyosó a szintén a rómaiak ellen folytatott Bar Kohba felkelés (132-135/6) nyomait is őrzi, a zsidó lázadók rejtett alagutakat vágtak a feltöltésbe.

Karosszékben

Heródes(Kr. e. 73-Kr. e. 4) vagyonos és nagy hatalmú edomita családba született. Rómát támogatta Palesztina elfoglalásakor, ezért a rómaiak Júdea királyává nevezték ki Kr. e. 37-ben. Második felesége a zsidó Mirjam volt, s habár nem született zsidónak és római állampolgár volt, a zsidó törvényeket betartotta.

Kikötőket, színházakat, erődöket, palotákat építtetett. Újjáépíttette Jeruzsálemben a zsidók szent helyét, a Templomot. Mélyen paranoiás volt, többek között megölette szeretett feleségét, Mirjamot és a tőle született két fiát, halálos ágyán pedig utódjának szánt legidősebb fiát. A gyilkosság után öt nappal meghalt.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés