hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Tisztelgő ágyúlövés okozta a tragédiát?

Búvárrégészek megkezdték annak a roncsnak a mentését, amely 349 éve süllyedt el. A csatahajó saját magát robbantotta fel.

hirdetés

A Londontól mintegy 60 kilométerre keletre lévő Temze-torkolatban 1665 márciusában bekövetkezett robbanás katasztrofális volt. A HMS London félbe tört és szinte azonnal elsüllyedt. Több mint 300 ember veszett oda. Meglepő volt, hogy a férfiak maradványai között nők és gyermekek csontjait is megtalálták búvárrégészek, ez arra utal, hogy a hajó 350 fős legénységén és az ágyúkat kezelőkön kívül családtagok, feleségek, gyerekek és barátnők is voltak a fedélzeten.

A kapitány, John Lawson
A kapitány, John Lawson
A kérdésre, hogy miért lehettek ott, egyelőre nem tudni a pontos választ, csak találgatni lehet – mondta el Dan Pascoe búvárrégész a Guardiannek. Annyi bizonyos, hogy csak 24 férfi és egyetlen nő élte túl a szerencsétlenséget, akiket a robbanás megkímélt, majd sikerült a díszesen faragott farrészbe kapaszkodniuk, amely a sekély vízben függőlegesen állt meg. A HMS London kapitánya, Sir John Lawson nem tartózkodott a hajón a robbanáskor, ám számos családtagja, köztük gyerekek is meghaltak a katasztrófában.

A HMS Londont Chathamben újították fel, és éppen Gravesend felé hajózott, hogy csatlakozzon zászlóshajóként a második angol-holland háborúba induló flottához. A hajón 300 hordó puskapor volt és 21 tisztelgő ágyúlövést akartak leadni, nyilván ennek előkészítésekor történt meg a baleset. A feltárás remélhetően a robbanás rejtélyét is megoldja – mondta el Mark Dunkley, az English Heritage búvárrégésze a Guardiannek.

A HMS London elvesztése komoly veszteséget jelentett, mivel egyike volt annak a három elkészült, másodosztályú csatahajónak, amelyet a haditengerészet 1642 és 1660 között rendelt meg. Gyönyörű faragványaikkal ezek a hajók legalább annyira szolgáltak Anglia tengeri erejét kifejező státusszimbólumként, mint fegyverként. A sors fintora, hogy mára a HMS London maradt fenn közülük egyedül – a Temze mélyén. Az elsüllyedt hajó magával temette a mélybe és megőrizte a 17. századi mindennapi hajós élet kellékeit: edényeket, sörös korsókat, gyertyákat, lámpásokat, sapkajelvényeket, élelmiszeres hordókat, macskákat, patkányokat.

Karosszékben
A 64 ágyúval felszerelt HMS Londont 1656-ban bocsátották vízre, egyike volt azon hajóknak, amelyek az angol polgárháború után a Hollandiába menekült II. Károlyt visszavitték Angliába 1660-ban. Az angolok és a hollandok között a háborúk a tengeri uralomért robbantak ki. A második háborút (1665-1667) a bredai béke zárta le, ennek értelmében Anglia szinte minden gyarmati hódítását visszaadta Hollandiának. John Lawson nem sokkal élte túl a tragédiát, júniusban a Lowestoft-i ütközetben meghalt.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[154026] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés