Terepi lélegeztetőgép
Egy egyesült királyságbeli, multidiszciplináris csapat kifejlesztett egy potenciálisan életmentő terepi lélegeztetőgépet a világ szegény és távoli részein élő betegek kezelésére. Az elkövetkező időszakban valószínűleg különösen nagy szükség lesz rá.

Egy mérnökökből, gyártókból és orvosokból álló csapat létrehozott egy olcsó, gyorsan felállítható „terepi” lélegeztetőgépet, amely ablaktörlőmotort, bütykös és karos rendszert, valamint egy szabványos lélegeztető ballont használ ahhoz, hogy a pácienst ellássa oxigénnel. A szakemberek találmánya lehetővé teszi, hogy miután a ballonnal a beteg állapotát manuálisan stabilizálták, a „pumpát” a gépbe helyezve a lélegeztetés automatizált módon folytatódjon.


Az ötlet megszületése és az első példány tesztelése között csupán három hét telt el. A berendezést főleg azért hozták létre, hogy a világ gazdaságilag elmaradottabb, a megfelelő egészségügyi infrastruktúrát nélkülöző részein is késlekedés nélkül tudják kezelni a kritikus állapotba került, új koronavírusos betegeket. Ez már csak azért is fontos szempont, mert az elkövetkező időszakban éppen az ilyen régiók válhatnak a járvány gócpontjává.