Zamaróczy Ádám 2021. január 25. 14:58
Tengeri olajfúrótornyokra tette rá a kezét a SpaceX
Elon Musk cége a tagbaszakadt építményeket azért vásárolta meg, hogy aztán a majdani Mars-missziók „motorjaként” szolgáló Starship űrhajója számára kilövőbázissá alakítsa át őket.

Két hatalmas olajfúrótornyot vásárolt a SpaceX, hogy aztán a Mars-missziók kivitelezéséhez kifejlesztett, Starship („Csillaghajó”) nevű járműve számára űrkikötővé alakítsa át őket. A vörös bolygó két holdja után Deimosnak és Phobosnak elnevezett építmények akár szupernehéz rakéták útnak indításához is megfelelő platformként szolgálhatnak.

A hétköznapi halandók nem rég napvilágot látott fotók alapján alkothatnak fogalmat a fúrótornyok tényleges méretéről. A Pascagoula mississippi városa mellett lehorgonyzott Phobos a közmondásosan bizakodó amerikai mentalitással szemlélve akár egy felfele tartott, robusztus hüvelykujjnak is beillene.

A SpaceX egy ideje már játszadozik az olajfúrótornyok kilövőbázissá konvertálásának gondolatával. Elon Musk bizonyos úszó, »szupernehézsúlyú« űrkikötők megépítésének tervét már egy 2020. júniusi twitteres bejegyzésében meglebegtette.

Egyelőre nem világos, hogy a cég mikor fog nekivágni az olajfúrótornyok átalakításának. A Starship űrhajó fejlesztési munkálatainak ütemét figyelembe véve nem lenne meglepő, ha az építkezés hamarosan megkezdődne.