Tengeralattjáró egyetlen molekulából
Az apró hajóval a jövőben a szervezeten belül egyszerűbbé válhatna a gyógyszerek célirányos kiközvetítése.

Az első tengeralattjáró feltalálása óta eltelt csaknem 400 év alatt hihetetlen kifinomulttá váltak a víz alatti közlekedési eszközök. Ilyen ütemű fejlődéssel hamarosan a távoli holdak óceánjait is „eláraszthatják” a Földön alkotott úszó alkalmatosságok.

Egy új fejlesztésű tengeralattjáró nemsokára szintén soha nem látott „vizekre” látogathat el. A cél ezúttal a molekulák világa. A NanoLetters nevű folyóiratban nemrég közölt tanulmányukban amerikai kutatók bejelentették, hogy sikerült egy egyetlen molekula nagyságú tengeralattjárót feltalálniuk.

A jármű mindössze 244 atomból épül fel, és a homogén molekulákból álló folyadékokban képes előre haladni. „Ez olyan, mintha egy kosárlabdapályán keresztülsétáló személyt körülbelül ezer ember kosárlabdákkal dobálna” – fogalmazott közleményében James Tour, a tanulmány társszerzője.

A pici eszköz emellett meglehetősen sebesen tud haladni az oldatokban; egyetlen molekula számára a másodpercenkénti körülbelül 2,5 cm-es sebesség igencsak tiszteletreméltó teljesítmény. A tengeralattjárót a motorjára verődő UV-fény hajtja; a szerkezet körülbelül a baktériumokat hajtó csillók működési elve alapján viszi előre:


A tudósok egyelőre nem tudják irányítani a járműveket, de reményeik szerint a nano-tengeralattjárók folyékony közegekben egyszer akár gyógyszerek szállítására is alkalmasak lehetnek.