Telt ház, több magyar kiállító az idei K-n
Október 19–26. között rendezik meg a Düsseldorfi Vásárvárosban a műanyag- és gumiipar világszerte legjelentősebb szakvásárát, az idei K-t.

A K-Düsseldorf műanyag- és gumiipari szakvásár szervezői május 25-én tartottak Budapesten sajtótájékoztatót, ahol bemutatták az októberi rendezvény legfontosabb témaköreit, a highlightokat, a kísérőrendezvényeket, a világgazdasági háttér legfontosabb mozzanatait, illetve az előkészületek jelenlegi állását. A hároméves ciklusban tartott rendezvény idén is teljes mértékben ki fogja használni a Düsseldorfi Vásárváros 19 kiállítási csarnokának – már jó ideje lefoglalt – alapterületét, és a telt ház most is megközelítően a három évvel ezelőtti K kiállítói számát fogja hozni. Akkor 3220 vállalat volt jelen, közülük közel 2300 Európából, a második legnagyobb kiállítói létszámot pedig Ázsia jelentette több mint 760 résztvevővel. A K nyitva tartásának teljes egy hetében pedig mintegy 218 ezer szakmai látogató, 59 százalékban Németországon kívülről kívánt megismerkedni a legfrissebb technológiai eredményekkel. A fő kínálati csoportok idén változatlanul a gépek és berendezések, az alap- és segédanyagok, a félgyártmányok, a műszaki alkatrészek és a szálerősítésű műanyag termékek, valamint a szolgáltatások lesznek – adott tájékoztatást Thomas Franken, a K-Düsseldorf igazgatóhelyettese.

A K-t szervező vásártársaság képviselője felhívta a figyelmet az eseményen is különös hangsúllyal szereplő kaucsukra mint rendkívül innovatív alapanyagra. A kiállítással párhuzamosan tartott kísérőrendezvények körül kiemelte a Plastics shape the future elnevezésű bemutatót, amely a műanyagok meghatározó szerepét hivatott szemléltetni a mindennapokban – mégpedig funkcionális, esztétikai és fenntarthatósági szempontból egyaránt. Emellett Science Campus néven a kutatás és az oktatás közös fórumát rendezik meg, a 3D fab+print rendezvény pedig napjaink egyik „sikertémájának”, a 3D-s nyomtatásnak szentel kiemelt figyelmet.

Mi történik a világban?

A K hátterét képező világgazdasági tendenciákat, a műanyag- és a gumiiparban lejátszódó folyamatokat tekintette át a vásárbemutatón a Stuttgart közeli vegyipari óriást, a BASF-et a K kiállítói tanácsában képviselő Rainer Büschl. Elmondta, hogy míg a műanyag- és gumiiparban közel egyenletes a növekedés világszinten 2004 óta, a termelés és a felhasználás megoszlásában jelentős átrendeződés figyelhető meg Európa és Észak-Amerika rovására. Mind a gyártáshoz szükséges gépek és berendezések, mind a termékek előállításában mára Kínáé a vezető szerep, míg Európa a második helyre szorult vissza. Az USA piaci szerepe 2017-től felértékelődhet, amikor az Egyesült Államokban előreláthatólag egy új földgázalapú poliolefin-gyártókapacitást helyeznek majd üzembe. A világpiaci kivitelből jelenleg Németország részesedik a legnagyobb arányban, és hogy az unió és Németország pozícióit megerősíteni, illetve megőrizni lehessen, ezért a célért sokat tehet a K szakvásár kiállítói és látogatói oldalról egyaránt.

Rainer Büschl összefoglalta azokat a főbb irányzatokat is, amelyek az őszi K-n a jelenlegi a műanyag- és gumiipar legélesebb kérdések felé fordítják a figyelmet. Ezek közé tartozik a polimerek modifikálása, adalékolása és funkcionális módosítása; az erőforrások hatékony, takarékos felhasználása; a nagyobb hatékonyságú anyagfelhasználás és termelési folyamatok; a hulladékmentes gyártás; a súlycsökkentés például a könnyebb csomagolások, illetve az autóipar igényeinek kiszolgálása érdekében főként a szálerősítésű műanyagok terén; az illeszkedés az ipar 4.0 keretei közé a gyártási hatékonyság, a logisztikai folyamatok, a big data stb. vonatkozásában; illetve az additív gyártás.

Hazai vonatkozások

Bármennyire is a K világszinten a legjelentősebb műanyag- és gumiipari seregszemle, és több ezer kiállítót, valamint több százezer látogatót vonz öt kontinensről, a vásári előkészületekkel kapcsolatban azt az örvendetes tényt is hangsúlyosan kell megemlíteni, hogy a megelőző rendezvénnyel összehasonlítva jelentős növekedés van a magyar megjelenések számában és méretében (és az is remélhető, hogy a 2013-as 2000 körüli magyar látogatói számot is felülmúlja majd az idei K). A Magyar Műanyagipari Szövetség által szervezett és központi támogatást élvező közösségi standon hat hazai kiállító mutatja majd be legújabb innovációit, ezen felül pedig nyolc vállalat képviselteti magát egyéni standdal a K 2016-on.

Ezzel összességében 410 négyzetméternyi alapterület áll majd a magyarországi műanyag- és gumiipari vállalatok rendelkezésére. A közösségi stand a három évvel ezelőtti 60 négyzetméterről 88 négyzetméterre növekszik, ami a K iránti hatalmas érdeklődést és a nagyon „kiszámolt” standhelyeket tekintve nagy „diplomáciai” siker, és fokozza még a növekedés irányába folytatott erőfeszítések érdemét, hogy magának a kiállítóhelynek az elhelyezkedése is kedvezőbb lesz – mondta el az eseményen Farkass Gábor, a hazai szakszövetség igazgatója. A szakember 50 éves sikertörténetnek nevezte a magyar műanyagipart, amely részaránya a vegyiparon belül mintegy 40 százalékos, és bár termelése még nem érte el a 2008-ban kezdődött válság előtti szintet, az elmúlt év is jelentős bővülést hozott, elsősorban az autó- és az elektronikai beszállítói iparban tapasztalható fellendülésnek köszönhetően.