Teljesítményelektronika határok nélkül
Idén május 8. és 10. között rendezik meg a teljesítményelektronika kontinentális csúcsrendezvényét, a PCIM Europe szakkiállítást és konferenciát. A nürnbergi esemény kapcsán Alexander Kaisert, a szervező Mesago PCIM GmbH projektmenedzserét kérdeztük.

A teljesítményelektronika jelentős hatást gyakorol a technológiai fejlődésre, alkalmazásai felölelik az energialánc valamennyi fázisát az áramtermeléstől az elosztáson keresztül a felhasználásig. A kiállítók most is a legfrissebb fejlesztéseiket mutatják be a PCIM-en, így többek között új teljesítményelektronikai modulok, félvezető anyagok, hűtési technológiák, optimalizált DC/DC átalakítók és sok más figyelmet érdemlő szakmai újdonság áll majd a középpontban – hívja fel a figyelmet a kiállításszervező projektmenedzsere.

Alexander Kaiser kiemelten fontosnak tartja, hogy számos vállalat úgy időzíti fejlesztési ciklusát, hogy az ennek eredményeként előálló termékek első alkalommal a PCIM-en kerüljenek a nagyközönség elé. Az olyan aktuális témák, mint az energia-előállítás megújuló forrásokból vagy az elektromobilitás mind nagyobb jelentőségűek a kiállítók számára, és egyre több látogatót vonzanak. Ezért (is) a vásári fórum az egyik fókusza lesz a rendezvénynek, hiszen itt nyílik alkalmuk a kiállítóknak arra, hogy termékeiket részleteiben bemutassák az érdeklődőknek.

Teljes kihasználtsággal

A PCIM Europe 2012 először vesz majd igénybe két kiállítási csarnokot a Nürnbergi Vásárközpontban, és mostanra szinte a teljes kiállítási területet lefoglalták a vállalatok. Ez azt jelenti, hogy már február végére lényegesen meghaladta az értékesített felület a tavalyi rendezvény összterületét. Járulékos információs forrásként idén párhuzamosan tartják a mikroelektronikai rendszerintegráció legnagyobb európai seregszemléjét SMT Hybrid Packaging elnevezéssel.

A két rendezvényt összekötő területen pedig az e-mobilitás teljesítményelektronikai és gyártási vonzataival foglalkozó témapark kap helyet. A PCIM Europe pontosan leképezi a teljesítményelektronikai ipar aktuális piaci helyzetét, mintegy az ágazat pulzusmérőjének tekinthető. A szektorban általánosan uralkodó kedvező hangulat 2012-ben is nagy érdeklődést generál a rendezvény iránt a kiállítók és a látogatók részéről egyaránt. Ennek is köszönhető a várható növekedés, illetve az erősödő nemzetközi jelleg. – Már a 2011-es eredmény is kimagasló volt.

Egyaránt jelentős növekedés mutatkozott a kiállítási alapterületben, a kiállítók, a látogatók és a konferencia-résztvevők számában. A PCIM Europe tavaly története legjobb évét zárta, ami megalapozta a döntést az újabb csarnok megnyitása mellett erre az évre. Most májusban újabb 15 százalékos területnövekedéssel számolunk, határozott előrelépés mutatkozik a kiállítók és a látogatók számában, és a konferencia is tovább növekszik – jegyezte meg a projektmenedzser.

Bőséges a választék keretprogramokból

A PCIM Europe a kiállítással párhuzamosan számos kísérőrendezvénynek is otthont ad. A fórumon követhető bemutatók, a pódium- és kerekasztal-beszélgetések, a közös standok, az állás- és karrierbörze, a szemináriumok a résztvevők, látogatók jobb kiszolgálását célozzák. A nemzetközi konferencia középpontjában szokás szerint az új technológiák, anyagok és alkalmazási területeik – elsősorban a hajtástechnikában és az energiamenedzsmentben – bemutatása áll.

Az idei választékból kiemelkedik az úgynevezett wide bandgap, azaz széles energiaréssel jellemezhető félvezető alapanyagok témája, amellyel – különböző megközelítésekből – több szekció is foglalkozni fog. Az egyébként több mint negyven szekció 230 előadásnak és poszteres prezentációnak ad lehetőséget a nyilvánosságra.

Idén is a konferencia keretén belül ítélik oda a Fiatal Mérnökök Díját, amellyel minden évben három 35 év alatti kimagasló mérnöktehetséget jutalmaznak. A teljesítményelektronikai ágazat sürgős szakemberpótlásához kíván hozzájárulni a csütörtöki hallgatói nap. Ezen a felső- és a középfokú oktatásban tanulók érdeklődését élő bemutatókkal szeretnék fokozni a teljesítményelektronika iránt.