hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

Mennyi energiát fogyaszt a világháló?

Mind több erőforrást igényel a folyamatosan duzzadó netes tartalom eltárolása, ami miatt a szerverparkok kialakításakor az informatikusoknak is egyre zöldebb megoldásokat kell alkalmazniuk.

hirdetés

Szubjektív megfogalmazásban az internet fantasztikus modernkori vívmánya az emberiségnek. Segítségével a világ legfélreesőbb zugai is bekapcsolódhatnak a bolygó tudományos, üzleti és kulturális vérkeringésébe. Egyre nagyobb nehézséget csupán az jelent, hogy a kijelzőinken megjelenő adatok nem „légből kapott információk”; irdatlan méretű szerverparkok a tárhelyükről bocsátják a rendelkezésünkre őket. Márpedig ez energiát emészt fel. Sokat.

Mint az az alább látható videóban, Hank Green előadásából kiderül, míg a világháló adatforgalma 1992-ben napi 100 gigabyte volt, 2013-ra ugyanez az érték elérte a 28 000 gigabyte-ot másodpercenként. A világháló egyre duzzadó információmennyisége mindinkább szerverekkel degeszre tömött adatközpontokban kerül elhelyezésre. 2013-ban az ilyen centrumok csak az USA-ban 91 milliárd kilowattóra energiát habzsoltak fel, ami nagyjából 34 méretes széntüzelésű erőmű energiatermelésének felel meg.


Az embereknek minden egyes pillanatban elérhető információra van szükségük, és így fordulhat elő, hogy lépten-nyomon a készenlétben tartott, ám éppen ki nem használt szerverparkok akár az elfogyasztott energia 90 százalékát is elpazarolhatják.

Az adatközpontok zöldítésére és energiahatékonyabbá tételére már léteznek megoldások. Ilyen például az erőforrások központosítását (egyesítését) jelentő szerverkonszolidáció is. A módszerek közül az egyik legérdekesebb (és legviccesebb), amikor kiszervezik őket, például Izlandra. Számítógépek lévén a szerverek is túl tudnak melegedni, amit csak különösen intenzív légkondicionálással lehet ellensúlyozni. Izlandon már eleve alacsony hőmérséklet uralkodik, ezzel jelentősen csökkenthetők a gépek hűtésének költségei.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[168645] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés