Technológiai kvantumugrás a fémek csillogó világába
Additív gyártás, könnyűszerkezetes alkatrészek, ipar 4.0 – ezek a technológiai trendek jellemzik a legjobban az öntészet és a fémkohászat jövőjét és már a jelenét is, ahogyan az megismerhető lesz a Bright World of Metals mottóval megrendezendő idei GMTN vásárnégyes programjában.

Az 1947-ben alapított Düsseldorfi Vásártársaság egyik legnagyobb hagyományú rendezvénye a több mint hatvanéves múltra visszatekintő Gifa, az öntészeti technológiák szakvására, amelyhez az évtizedek során a szektorhoz szorosan kötődő további rendezvények, nevezetesen Metec elnevezéssel az öntészeti termékek seregszemléje, a Thermprocess, a hőkezelési technológiák szakvására, illetve legújabban a fémkohászatot áttekintő Newcast csatlakozott. Kezdőbetűik adják a négyéves ciklusban megrendezett GMTN vásárnégyes összefoglaló nevét, amelyet számtalan kísérőeseménnyel kiegészülve idén június 25. és 29. között tartanak a Rajna-parti vásárváros tucatnyi pavilonjának kihasználásával.

„A kvartett egyedülálló különlegessége, hogy lefedi szinte a teljes piacot – mégpedig keresleti és kínálati oldalon egyaránt. A fémek csillogó világa a legutóbbi alkalommal összességében mintegy 2000 kiállítót vonzott, 2015-ben 78 ezer látogató kereste fel a rendezvényeket, és idén is hasonló érdeklődésre számítunk. Tapasztalataink szerint a szakmai látogatók több mint fele érkezik a tengerentúlról és a Németországon kívüli európai országokból” – mondta el a GMTN február 21-én tartott nemzetközi sajtóelőzetesén Gerrit Nawracala, a Düsseldorfi Vásártársaság fémipari vásárokért felelős projektvezetője.

Átfogó összkép aktualitásokkal

A GMTN indokoltan nevezhető világvezető vásárnak a szektorában, hiszen ilyen átfogó szakmai összképet egyetlen más expón sem szerezhetnek a látogatók. A vezető világpiaci szereplők ugyanúgy megtalálhatók lesznek a standokon, mint a kisebb innovatív vállalatok. Az öntészet és a fémkohászat világtrendjei természetesen mind követhetők a vásári kínálatban, és megismerésükre jó lehetőséget ad majd a számos szakmai fórum, nemzetközi kongresszus, szimpózium, más kísérőrendezvény vagy éppen az erőforrás- és energiahatékonyságot népszerűsítő ecoMetals kampány is.

Idén is kétezer kiállítóra és közel nyolcvanezer látogatóra számítanak (forrás: Messe Düsseldorf)

Ahogyan azt Gerrit Nawracala is hangsúlyozta a vásárkvartett előzetes bemutatkozásán, a GMTN kínálatában először jelenik meg különbemutatóként az additív gyártás, amely elsősorban a repülőgépipar, az autóipar és az orvostechnika kihívásaira adhat választ az egyes területeken szükséges fémalkatrészeknek a hagyományostól merőben eltérő technológiával történő előállításával, illetve annak minden előnyével. Kiemelt fókuszba kerül a könnyűszerkezetes építési mód, amely szorosan összefügg az elektromobilitás által támasztott követelményekkel, és végső soron az okosvárosok létrehozásával. És ahogy az ipar minden területén tapasztalható, az öntészetet és a fémkohászatot sem hagyja érintetlenül az új ipari forradalom, az ipar 4.0 koncepciója. A klasszikus vezérléstechnika itt is egyre inkább a digitalizáció, a hálózatba kapcsolt berendezések irányába mutat, és mind nagyobb szerephez jut az úgynevezett big data, azaz a hatalmas gyűjtött adathalmaz minél célszerűbb kihasználása a hatékonyság, a termelékenység növelése érdekében.

Az öntőgépek szakértője

A Düsseldorfi Vásártársaság helyszínválasztása a nemzetközi sajtóeseménynek remekül illeszkedett a tematikához, hiszen a GMTN bemutatkozásának a fémöntészeti gépek világszerte egyik legfontosabb szállítója, a Zürichtől nem messze eső székhelyű Bühler AG adott otthont. A máig is családi tulajdonban lévő, mára a hatodik generáció vezetése alatt álló svájci céget még 1860-ban alapították. Jövőre lesz 160 éve, hogy idősebb Adolf Bühler a Boden-tóhoz közeli Uzwillban indította be két dolgozóval öntödéjét, amely az évtizedek során számos terjeszkedéssel, újítással mára igazi technológiai holdinggá alakult, 140 országban tevékenykedik, és mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat. Alapkompetenciái két nagy folyamattechnológiai terület köré csoportosulnak: az egyik az élelmiszer-feldolgozási eljárások segítése az alapanyagoktól a végtermékig mechanikus és termikus folyamatokkal, berendezésekkel, a másik, és ami az öntészeti és fémkohászati világvásár szempontjából igazából érdekes, az alumínium és magnézium alapanyagból kiinduló fémöntészet technológiai támogatása gépekkel és berendezésekkel szintén a teljes értékteremtési lánc mentén.

A digitalizáció, a negyedik ipari forradalom a GMTN szakterületein is nyomon követhető (forrás: Messe Düsseldorf)

„Naponta emberek milliárdjai kerülnek kapcsolatba a világon a termékeinkkel, mintegy 2 milliárdnyian a táplálkozás kapcsán, és mintegy egy 1 milliárd ember a mobiltásban, elsősorban a vállalat öntőgépein készült járműalkatrészek jóvoltából. Ha leállnának a Bühler gépei világszerte, az megoldhatatlan problémát jelente a Föld lakosságának ellátásában” – adott szemléletes képet a cég jelentőségéről Burkhard Böndel, a Bühler vállalati kommunikációért felelős vezetője.

Az öntészet arany- és digitális kora

Jonathan Abbis, a Bühler csoport öntőgépes üzletágának vezetője a jelenlegi tendenciákat áttekintve egyenesen „az öntészet aranykoráról” beszélt, amelyet elsősorban a gépjárműgyártás, illetve a nagy nyomású öntészet igényei hívnak életre. A Bühler a követelményeknek három öntőgépcsaládban tesz eleget, amelyek teljesítménytartománya a 3400 és 44 000 kN közötti záróerőértékeket fogja át. A „kvantumugráshoz” az öntészetben azonban nem az egyes elemekre kell koncentrálni, hanem a folyamat egészére. A vállalat elképzelései szerint a jövőt a komplett digitális cellák öntészeti alkalmazása jelenti, amelyekkel megvalósítható a 0 százalék selejt, a jelenleginél 40 százalékkal rövidebb ciklusidő, valamint a 24 órás rendelkezésre állás a hét minden napján. Egy ilyen cella koncepcióját a vásárnégyes Gifa szekciójában fogják bemutatni júniusban az érdeklődőknek. Ugyancsak újdonságként jelenik majd meg a kiállításon a SmartCMS, a teljes öntőcella intelligens menedzsmentrendszere, amelynek célja az összes periféria információinak egyetlen rendszerben való összefogása. Ezzel a szakemberek értékes adatokat nyerhetnek a cella teljesítményéről, és nyomon követhető valamennyi öntött alkatrész.

Az egyik fő fejlesztési irány, a teljes digitális öntőcella a Bühler alkalmazási központjában (forrás: Bühler)

A Bühler csoport a digitalizáció, az ipar 4.0 sürgető követelményeinek való megfelelése érdekében Cubic elnevezéssel hamarosan új innovációs kampuszt nyit meg, ezzel tovább erősíti a kutatás-fejlesztés eddig is hangsúlyos jelenlétét. Párhuzamos kibővíti az öntészeti folyamatok „testközi” megfigyelését lehetővé tevő technológiai központját. A tavaly mintegy 3,27 milliárd svájci frank éves árbevételt elért cégcsoport egyébként szintén 2018-ban 145 millió svájci frankot költött k+f-tevékenységre, ami az árbevételhez hasonlóan 22 százalékos növekedést jelentett az előző évihez képest.