hirdetés
hirdetés

Okosotthon

Távirányító okosotthonokhoz

A Sevenhugs fejlesztésével csakhamar egyetlen kicsiny eszközzel elvégezhetjük a lakásunkban fellelhető, összes apparátus irányítását.

hirdetés

A különböző készülékeket gyártó Sevenhugs szerint az okosotthonok legnagyobb hibája, hogy alkalmazásokra támaszkodnak. A cég megoldása egy univerzális távirányító, amely Wi-Fin vagy Bluetooth-on keresztül képes kommunikálni a rábízott apparátusokkal. Ilyenek például a Philips Hue lámpák vagy a Sonos hangszóró is. A távirányító képes arra, hogy az általa becélzott szerkentyű szerint változtassa meg a felületét. A Hue lámpák felé irányítva például szivárványszín spektrum jelenik meg a kütyü kijelzőjén, amelyen a hüvelykujjunkat le-föl görgetve szabályozhatjuk a megvilágítás erősségét. Mintha csak a Philips maga fejlesztette volna ki a szerkentyűket.

A The Verge munkatársa által a CES-en (Consumer Electrics Show) kipróbált prototípus persze még nem forrott ki teljesen, és itt legyen elég a távirányító kezdetleges, szürkeárnyalatos programfelületét megemlítenünk. A készülék máskülönben az előre beharangozott képességeknek megfelelően muzsikált. A ketyere leállított és újraindított egy Sonos hangszórót, majd pedig egy nem messze csatlakoztatott Philips égőt is szabályozni lehetett vele.

A készülék a saját, lakáson belüli pozícióját három, aljzatba csatlakoztatott foglalat segítségével háromszögeléssel tudja bemérni. Ugyan a csatlakozókkal a „butalámpákat is okosakká lehet varázsolni”, a foglalatok elsődleges célja a távirányító pontos helyének meghatározása, illetve annak megállapítása, hogy a kütyü éppen mely készüléket célozza meg.

A Sevenhugs még további érdekes ambíciókat is megfogalmazott. Amikor a cég standjánál az egyik jelenlévő egy oszlopra ragasztott tengerparti fotóra irányította a távvezérlőt, az eszköz kijelezte a szabadban pillanatnyilag tapasztalható hőmérsékletet. A társaság céljai közt szerepel, hogy programozhatóvá tegye a távirányítót, amivel például akár lobogó tűz felé fordítva is előhívhatjuk az általunk szabályozni kívánt termosztát irányítópaneljét. Látható, hogy a Sevenhugs találmányában rejlő lehetőségeknek idővel már tényleg csak a felhasználók képzelete lesz képes határt szabni.

A Sevenhugs okos-távirányítója (Forrás: The Verge)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés