Távérzékelők feltöltése drónnal
Amint arra egy nemzetközi tudóscsapat rávilágított, a jelenlegi módszereknél sokkal kényelmesebben is megoldható a nagy területen szétszórt távérzékelők energiaellátása.

Ugyan a távérzékelők az adatgyűjtésre kiválóan alkalmasak, ha nagy területen sok van belőlük elszórva, az energiaállátásuk sok vesződséggel jár. Egy nemzetközi tudóscsapat szerencsére egy ideje már felismerte a problémát, és elkezdtek azon töprengeni, miként is lehetne legkevésbé fárasztó módon fel-feltöltögetni a szenzorokat.

A szakértők végül is arra a következtetésre jutottak, hogy drónok közvetítésével akár rádiófrekvenciás hullámokon keresztül is el lehet telíteni árammal az eszközöket.


Az elgondolás szerint, miután az érzékelők antennákkal befogják ezeket a jeleket, egy egyenirányítóhoz vezényelve elektromossággá alakítják őket. Ezzel az árammal feltölthetők és/vagy működésbe hozhatók a szerkezetek. A drón által kibocsátott modulált jelbe kódolt címmel ráadásul a többi közül kiemelve egyetlen konkrét szenzort is aktiválni lehet. Az üzembehelyezést maximum 27,5, a töltést pedig maximum 1,2 méter távolságból lehet végrehajtani.

A tudósok állítása szerint alapvetően mezőgazdasági célra fejlesztették ki a technológiát, de a rendszer bárhol hatékonyan alkalmazható, ahol nehezen hozzáférhető helyen kell érzékelőket működtetni.