Tartósabb tárgyak nyomtatása ultrahang segítségével
Ausztrál tudósok egy újfajta speciális módszerrel 3D-nyomtatás közben tudták strapabíróbbá tenni a gyártáshoz felhasznált fémötvözetek mikroszkopikus szerkezetét.

Ausztrál mérnökök ultrahang segítségével tudták szilárdabb formációba rendezni a 3D-nyomtatás alatt álló fémötvözetek szemcséit. Ez a technológia az additív gyártás útján erősebb és ellenállóbb alkatrészek előállítását teszi lehetővé.

„Ha a 3D-nyomtatott ötvözetek mikroszkopikus szerkezetére pillantunk, azt látjuk, hogy ezeket gyakran nagy és hosszúkás kristályok alkotják – állította egy közleményben Carmelo Todaro, a kísérletek vezetője és az RMIT Egyetem doktorandusza. – Mindez a mechanikai tulajdonságaik tekintetében a mérnöki alkalmazásokban gyengébbé teszi őket, és nyomtatás közben hajlamosabbak a repedésekre. Azon ötvözetek mikroszkopikus szerkezete, amelyek kinyomtatása közben ultrahangot alkalmaztunk ugyanakkor jelentősen eltérő képet mutatott: az ötvözet kristályai nagyon aprók és egyenlőtengelyűek (equiaxed) voltak, azaz a kinyomtatott fémalkatrészben minden irányban egyformán fejlődtek.”

A csapat a repülőgépek alkatrészeihez és biomechanikai implantátumokhoz általában használt, Ti-6Al-4V nevű titánötvözeten, valamint a tengerészeti ágazatban és a kőolajiparban használatos, Inconel 625 nevű, nikkel alapú szuperötvözeten szemléltette az ultrahangos technológiát.