Táptalaj nélküli zöldségtermesztés a konyhában
A SproutsIO nevű eszközzel immár kézzel fogható lehetőség az akadálytalan beltéri kertészkedés.

Miközben technológiailag egyre fejlettebbé válik a világ, mi is egyre távolabb kerülünk élelmünk kétkezi előállításától. Nincs időnk és területünk ahhoz, hogy saját magunk termesszük meg a zöldségeinket és a gyümölcseinket. És ha olykor valaki erre mégis rászánja magát, gyakran még azt is elfelejti, hogy meg kell locsolni a növényeket.

Ezen kívánt változtatni a SproutsIO, amikor létrehozott egy olyan rendszert, amellyel egész évben lehetőség nyílik a friss gyümölcsök és zöldségek beltéri előállítására, méghozzá bárminemű termőtalaj nélkül, egy olyan applikáció segítségével, amely képes megtanulni a preferenciáinkat.

Az eredetileg 2011-ben kifejlesztett termék Jennifer Broutin Farah ötlete volt.

Az általa vezetett kutatócsapat célja az volt, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek, amellyel a konyhában sürgő-forgó emberek gyorsan hozzáférhetnek az általuk igényelt hozzávalókhoz. Ezek a termények nem mellesleg tisztábbak, és lassabban romlanak meg.

Talajvesztés

A termőtalaj kiiktatása úgy lehetséges, hogy a SproutsIO tulajdonképpen egy hibrid hidrokultúra, amely hidro- és aeroponiát is használ a növények életben tartásához. A folyamat a SproutsIO kaspónál kezdődik, amely egy kifejezetten a kényelmet szem előtt tartóan kifejlesztett moduláris rendszer. A termék maradék része a medence – ide kell beönteni a vizet. A medencében egy felügyelő (monitoring) rendszer is helyet kapott. Talaj hiányában a hidroponia tápanyagokban gazdag vizes oldatban tartja a gyökereket, az aeroponia pedig hasonló összetételű párát ereszt rájuk.

Könnyen karban tartható

A SproutsIO-val a kertészkedés sokkal könnyebb, mivel a felhasználónak nem kell folyamatosan kicserélni a termőtalajt. A tisztításhoz csupán el kell távolítani az eszköz tetejét és a mosogatóban elöblögetni egy kis vízzel.

Moduláris jellege miatt nagyon könnyű a kívánt magasságúra beállítani a növénytartó edényt. Akár még váltogathatunk is a hidroponikus és az aerokus „üzemmódok” között. A növények számára (is) oly fontos fény felől sem nekünk kell gondoskodnunk. A SproutsIO-nak megvan a maga fényforrása, méghozzá egy rugalmas, bármikor eltávolítható LED-lámpa formájában. A világítást akár mi magunk is beállíthatjuk a projektünkhöz; az alkalmazható árnyalatok a világos fehértől a halványpirosig, illetve a kékig terjednek.

A legjobb az egészben, hogy az apparátus még egy laptopnál is kevesebb energiát fogyaszt.

Az architektúra része még egy beépített kamera is, amellyel a SproutsIOGrow nevű applikáción keresztül házon kívül is folyamatosan nyomon követhetjük az élőlény állapotát. Az alkalmazással nem csak a növény felügyeletére nyílik lehetőség, de a növekedéséhez ideális feltételekről is felvilágosít bennünket.

Egy előfizetéses szolgáltatással újratöltő betéteket kapunk, amelyek az induláshoz magokat, tápanyagokat és (csakis a növény megtartásához!) némi földet tartalmaznak.

Mit termeszthetünk?

Az előállítható zöldségek és gyümölcsök között különböző zöldfűszerek, saláta-hozzávalók, káposzta, paradicsom, paprika illetve a padlizsán is megtalálható, de a rendszerben akár egy kis burgonyával vagy sárgarépával is érdemes lehet néhány kísérletet tenni.

A zöldleveles növények termesztése csupán három hetet vesz igénybe.

A SproutsIO-t jelenleg a Kickstarter nevű közösségi finanszírozási oldalon 559 dollárért lehet előrendelni.