Tapogasson hologramot!
A Glasgow-i Egyetem tudósai létrehoztak egy innovatív rendszert, amellyel a holografikus természetű képeket is taktilisan érzékelhetővé lehet varázsolni.

Az Aerohaptics nevű találmány a térbeli megjelenítés technológiáját, a levegőben mozgó kéz útjának nyomon követéséhez egy ún. Leap Motion érzékelőt, és pontosan irányított levegősugarakat alkalmaz, hogy a kívánt ingert a felhasználóban felébressze.

A rendszer magját egy olyan pszeudo-holografikus kijelző képezi, amely üveg és tükrök segítségével az egyes síkbeli képeket térben lebegő „délibábokká” alakítja.

Az Advanced Intelligent Systems nevű folyóiratban publikált tanulmányukban a tudósok azt részletezik, hogy a labdapattogtatás élményét miként lehet virtuálisan előhívni a találmánnyal. Az „aerohaptikus” (nyersfordítással: légtapintás alapú) visszacsatolás eléréséhez a játékszer képének háromdimenziós megjelenítésére, a Leap Motion szenzor bevetésére, és a felhasználó kezére bocsátott levegősugarak erősségének és irányának folyamatos adjusztálására van szükség.

A lényeg annyi, hogy a tesztek során állítólag a labda gömbölyded formáját, sőt még a tenyérbe csapódásának erejét is sikerült taktilisan érzékelhetővé tenni a fúvókákkal. Ravinder Dahiya, a csapat vezetője szerint az Aerohapticsszal viszonylag olcsón lehet a fizikai interakcióra hiteles visszacsatolásokat előhívni.

A tudós elárulta, hogy mind ezen felül további funkciók kifejlesztésén is szakadatlanul folyik a munka. A célok között szerepel például, hogy a légáramlatok, vagyis a kezelésbe vett látszólagos objektumok hőmérsékletét is befolyásolni tudják. Teljesen kiforrott formában az Aerohaptics jelentősen megkönnyítheti például a távsebészeti beavatkozások lebonyolítását, illetve a „résztvevők jelenlétének kézzelfoghatóbbá tételével” a telekonferenciákat is „emberközelibbé” varázsolhatja.