Tapintásra is képes a bionikus ujjhegy
Egy amputált beteg a karjának idegeihez csatlakoztatott műkéz bionikus ujjhegyével érzékelni tudta a megérintett tárgyak felületét.

Svájci kutatók óriási előrelépést értek el a tapintás érzetét nyújtó protézisek területén, amikor is lehetővé tették egy amputált beteg számára, hogy művégtagjával egy tárgy felületét érintés útján érzékelni tudja. A cél érdekében a karjának ideghálózatához egy mesterséges ujjbegyet csatlakoztattak a tudósok.

A technológiát Silvestro Micera és csapata fejlesztette ki a lausanne-i Federal Institute of Technology intézetben. Calogero Oddo és kollégái az olaszországi Sant'Anna School of Advanced Studies iskolában szintén részt vettek a projektben. A vizsgálatok eredményeit kedden publikálták az eLife nevű, lektorált tudományos folyóiratban. A kísérletek felgyorsíthatják a tapintás utánzására képes bionikus protézisek kifejlesztését.

A szakemberek elmondták, hogy Dennis Aabo Sørensen a világon az első olyan amputáción átesett beteg, aki sebészeti úton beültetett elektródákhoz csatlakoztatott bionikus ujjbeggyel különböző felületek felismerésére képes.

„Az inger csaknem olyan volt, mintha a saját kezemmel éreztem volna – állította egy közleményben Sørensen. – Ma is érzem a hiányzó kezemet, és mindig ökölbe szorul.” A férfi elmondása szerint a bionikus ujjhegyet használva a műkeze mutatóujjával effektíve érezte a textúrákat.

A kutatók az érzékelőkkel ellátott mesterséges ujjhegyet Sørensen karjának idegeibe műtétileg beültetett elektródákhoz csatlakoztatták. Egy gép ezután különböző felületű műanyagdarabokra vezette a bionikus ujjhegyet, ami elektromos jelzéseket generált. Ezeket a jelzéseket aztán „elektromos tüskékké” alakították, amelyek Sørensen idegeihez érve a felületek kitapintásának képességével örvendeztette meg a férfit.

Állítólag Sørensen az esetek 96 százalékában meg tudta különböztetni a sima és az érdes felületeket.