hirdetés
hirdetés

Érintés

Tapintás a virtuális valóságban

Egy új találmány rendkívül valósághű mesterséges haptikus ingereket ébreszt felhasználójában.

hirdetés

Svájci kutatók kifejlesztettek egy hordható, érzékelőkkel megpakolt „műbőrt”, amellyel a virtuális valóságban felbukkanó objektumok is „kitapogathatóvá” válnak. A technológiát a Soft Robotics nevű tudományos folyóiratban leközölt egyik értekezésükben ismertették.

Az újonnan létrehozott, mindössze 500 nanométer vastag hártya sokkal kifinomultabban működik a már létező haptikus visszajelző rendszereknél. A bőr szilikonból és egy fajta folyékony-szilárd galliumkeverékből készült elektródákból áll. Az eszközön lágy érzékelők és felfújható aktuátorok gondoskodnak arról, hogy nyomás vagy rezgés formájában realisztikus tapintásérzet keletkezzen a felhasználóban. A prototípus 100 Hz frekvencián valós idejű visszacsatolást kínál és maximum 1 newton erőt tud kifejteni viselőjére. A hártya egyelőre csak ujjra húzva működik.

Fotó: École Polytechnique Fédérale de Lausanne

A tanulmány vezető szerzője, Harshal Sonar így fogalmazott: „Ez az első alkalom, hogy sikerült egy olyan, tökéletesen puha mesterséges bőrt létrehozni, amely érzékelőket és aktuátorokat is tartalmaz. Mindez a zártláncú vezérlést is lehővé teszi, ami azt jelenti, hogy a felhasználó által érezhető vibrációs ingert pontosan és megbízhatóan szabályozni tudjuk. Ez ideális lehet az olyan, hordható technológiát használó alkalmazási területeken, mint például a gyógyászatban a páciensek propriocepciójának tesztelése.”

Bár a mintapéldány csak „ujjnyi” méretű, némi csiszolgatás után a technológia valószínűleg nagyobb dimenziókban is működőképessé tehető.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: TechRadar)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés