Tapadókorongos robot gomba-betakarításhoz
Munkaerőpiaci nehézségek miatt a gombatermesztés egyesült államokbeli fellegvárában jelentős lendületet kaphat a csiperke-betakarítás automatizációja.  

Amerikában a gombatermesztés területén napjainkban jelentős munkaerőhiány tapasztalható. Long He, a Pennsylvaniai Állami Egyetem adjunktusa és csapata azt reméli, hogy az általuk kifejlesztett gombaszedő robottal valamelyest kezelni lehet ezt a nehézséget.

Forrás: Pennsylvaniai Állami Egyetem
Kifejezetten polcrendszeren termesztett kétspórás csiperke (Agaricus bisporus) leszüretelésére tervezték az eszközt. Az elektro-pneumatikus szerkezet feladata, hogy a gombát felkapja, a szára végét levágja, majd pedig a terményt gyűjtődobozokba helyezze.

A tervek szerint az egyes gombák becélozásának megkönnyítéséhez idővel gépi látórendszert is integrálni fognak a robotba.

A tényleges betakarítást egy szabályozható nyomású tapadókorong teszi lehetővé, amely az egyes gombák kalapjára rácuppanva emeli el az egyedeket. A légnyomás alkalmazandó nagyságának és a szívás időtartamának finomhangolásával meglehetősen sokáig bíbelődtek a szakemberek, de állítólag már sikerült megtalálni azokat a paramétereket, amellyel a procedúra megfelelően eredményes, ám kellően kíméletes marad.

Az eddigi laboratóriumi tesztek során a robot a szedésben 94,2 százalékos, a szárvég lenyisszantásában pedig 97 százalékos hatékonyságot tudott felmutatni.

Bár ezek az adatok már így is meggyőzőek, a mérnökök szerint a tapadókorongok alakjának optimalizálásával ez az arány még tovább javítható.

He szerint az Egyesült Államokban termesztett gomba kétharmada Pennsylvaniában nő ki a földből, és az itt élő termelők nehezen találnak jelentkezőket az egyébként nagyon nehéz és munkaigényes betakarításhoz.

„Jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe az ágazat, ezért nagy segítség lenne egy, a mienkéhez hasonló automatizált betakarítási rendszer” – fogalmazott a szakember.

Forrás: Pennsylvaniai Állami Egyetem