hirdetés
hirdetés

Történelem

Szuvenír a guillotine alól

Több mint 200 évvel azután, hogy XVI. Lajost guillotine alá küldték, és a megmámorosodott párizsiak zsebkendőjüket vérébe mártották, kutatók azonosították a király vérmintáját egy ilyen szuveníren.

hirdetés

Évek óta vizsgálnak egy lopótök-kulacsban lévő vérfoltot, amelyről úgy vélték, hogy az 1793. január 21-én Párizsban a forradalmárok által lefejezett francia király, XVI. Lajos vére. A szuvenír-készítő a kulacs oldalát a forradalmárok portréival díszítette és a következő szöveget írta rá: "január 21-én Maximilien Bourdaloue a lefejezett XVI. Lajos vérébe mártotta zsebkendőjét". Ezután Bourdaloue a tök-kulacsban helyezte el a véres rongydarabot.

Philippe Charlier törvényszéki szakértő - annak a spanyol-francia kutatócsoportnak a tagja, amely a vérmintát elemezte és amely kutatási eredményeit most a Forensic Science Internationalben közölte - az AFP-nek elmondta, a baljós emléktárgy egy olasz család tulajdonában volt több mint száz éven át. Két évvel ezelőtt már vizsgálták a vérmintát, akkor azt állapították meg, hogy egy Lajosra emlékeztető férfié, még azt is kiderítették, hogy az egykori személy kék szemű volt, de a királyi rokonságot nem tudták kétséget kizáróan igazolni.

Most azonban egy szintén borzalmas tárggyal, Lajos 17. századi ősének, IV. Henriknek mumifikált koponyájából nyert mintával vetették egybe a vérmintát. És bár a két férfit hét generáció választotta el egymástól, a rokonságot egyértelműen ki lehetett mutatni. Henrik mumifikált koponyája is úgy került elő, hogy Lajosnak és a szintén lefejezett Mária-Antoinette királynénak a Saint Denis-templomban lévő sírjait a párizsiak kifosztották, sőt az egész templomot felforgatták, így akadtak Henrik mumifikált fejére is. A királyt egy katolikus fanatikus gyilkolta meg 1610-ben.

A fej két évszázad során többször cserélt gazdát, végül egy titokzatos magángyűjtemény része lett. 250-szer valószínűbb, hogy a fej és a vérminta tulajdonosai apai rokonságban álltak egymással, mint az, hogy nem – nyilatkozta Carles Lalueza-Fox, a barcelonai Institut de Biologia Evolutiva kutatója, a tanulmány társszerzője az AFP-nek.

Karosszékben
IV. Henriket négy Lajos követte a trónon, köztük unokája, a Napkirály, XIV. Lajos. Henrik nevéhez fűződik a borzalmas Szent Bertalan-éj: Valois Margittal kötött esküvőjén anyósa, Medici Katalin lemészároltatta a protestánsokat. Párizsban és környékén több ezer embert öltek meg. Maga Henrik úgy menekült meg, hogy színleg áttért a római katolikus vallásra.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120461] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés