Szuperolcsó meteorológiai állomások
Új, 3D-nyomtatással előállított időjárás-figyelő szerkezetet fejlesztett az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, amely alacsony előállítási költsége miatt a fejlődő országokban is óriási segítséget jelenthet.

Az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) együttműködésének gyümölcse az a meteorológiai állomás, amelynek 3D-nyomtatott alkatrészei utólagosan a telepítés helyszínéről is könnyedén pótolhatók. A szerkezeteket csapadék-, szélsebesség-, páratartalom- és nyomásmérővel is ellátják, miközben a napsugarak rongáló hatásaitól is kellő védelmet kapnak. Az érzékelők által rögzített információkat szuperolcsó komputerekkel helyben dolgozzák fel, és az adatokat az állomások kezelői táblagépekről tudják leolvasni. Az eszközök ténymegállapításait természetesen távoli központokba is el lehet küldeni.


Mint azt egy blogban az USAID megjegyzi, a kereskedelmi forgalomban lévő, jelenlegi meteorológiai állomások akár dollártízezrekbe is kerülhetnek, ami – lássuk be – két nagyságrenddel magasabb a hivatal eszközének kb. 200 dolláros gyártási költségeinél. A különösen alacsony ár és a könnyű javítás a fejlődő országokban is hatalmas támogatást nyújthat a természeti katasztrófák előrejelzésében, illetve a hatásaikat megelőző óvintézkedésekben.