hirdetés
hirdetés

Zöld energia

Szuperhatékony szupravezető generátor szélturbinához

A szélerőművek rotorjainak folyamatos növekedése a generátoraik kialakításának szakadatlan fejlesztését is megköveteli. Szerencsére vannak, akik lépést tudnak tartani a korral.

hirdetés

Egy 3,6 megawattos szélturbinához épített szupravezető generátort egy EcoSwing nevű konzorcium. Dánia Thyborøn nevű falujának környékén a gépezetet már sikerrel le is tesztelték.

A szélturbinák az elmúlt néhány évtizedben fokozatosan terebélyesedtek, és a mai technológiák egyre nehezebben tudnak megbirkózni a növekvő egységteljesítményekkel. A direkt hajtású állandó mágneses (PM-DD) generátorok megfelelő megoldást nyújthatnak a problémára, de 10 megawatt teljesítmény fölötti turbinák esetében már jelentősen csökkenteni kell a súlyukat.

Forrás: 123rf

Az EcoSwing csapata éppen ezen nehézség áthidalásához hozta létre a maga ritkaföldfém-bárium-réz-oxidból (rare-earth barium copper oxide, avagy ReBCO) készült, magas hőmérsékletű szupravezető (HTS) gerjesztőtekercselésű generátorát.

Ez a gépezet a PM-berendezéseknél kevesebb ritkaföldfémet igényel, és így a működtetése is olcsóbb. A szupravezetők nagy áramsűrűséget is elviselnek, vagyis a felhasználásukkal nagyobb teljesítménysűrűségű tekercseket olcsóbban lehet előállítani.

A generátor tesztje rendkívül sikeresnek bizonyult. Thyborøni beüzemelése után könnyedén elérte a megcélzott teljesítménytartományt, és 650 óráig hatékonyan részt is vett a villamosenergia-hálózat munkájában.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ScienceDaily)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés