hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Szuperbaktérium támadt az 1. világháborúban

Az 1915-ben vérhasban elhunyt férfi székletmintájában olyan baktériumot találtak, amely az antibiotikumoknak ellenáll. Csakhogy azokat jóval később fejlesztették ki.

hirdetés

A 28 éves Ernest Cable közlegény az East Surrey ezred 2. zászlóaljából 1915 márciusában jelentkezett a Calais közelében lévő Wimereux-ben egy hotelből átalakított kórházban. Március 13-án vérhasban meghalt. William Broughton-Alcock hadnagy, a kórház bakteriológusa mintát vett a székletéből és további tanulmányozásra elcsomagolta.

Vimereux 1911-ben, háttérben a Splendid hotel, a későbbi kórház
Vimereux 1911-ben, háttérben a Splendid hotel, a későbbi kórház

A minta a National Collection of Type Cultures gyűjteményébe került, ahol nemrégiben Kate Baker, a brit Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársa úgy döntött, megvizsgálja, A baktérium genetikai kódjának feltörésekor derült ki, hogy az ellenáll a penicillinnek és más antibiotikumoknak, azonban azokat csak jóval később kezdték el általánosan használni. 13 évvel azelőtt, hogy Alexander Flemming a penicillint felfedezte és használata általánossá vált volna ez a baktérium már rezisztens volt rá – mondta el Kate Baker a Reutersnek.

1. világháborús szanitécek
1. világháborús szanitécek

A vérhas életveszélyes betegség, amely ellen egyre kevésbé hatásos az antibiotikum-kezelés, mivel egyre ellenállóbb azokkal szemben a kórokozója. Az 1. világháború mocskos lövészárkaiban ezerszám szedte áldozatait és most is általános a fejlődő országokban vagy a konfliktus sújtotta övezetekben. A mintában azonosított Shigella flexneri-baktérium – amely, miként a csomagoláson levő jelzetből kiderült, Cable katonát megölte –, segítségével nyomon lehetett követni, miként változott a kórokozó az elmúlt 99 éven. Az 1915-ös mintában talált S. flexnerit három másik, 1954-ben Japánban, 1984-ben és 2002-ben Kínában izolált S. flexneri-baktériummal vetették egybe, hogy kiderítsék genetikai változásait.

Egy kórházterem a Splendid hotelben
Egy kórházterem a Splendid hotelben

Kiderült, hogy a baktérium ugyan alig, mindössze 2 százalékban változott, de az annál ellenállóbbá és veszélyesebbé tette. Képessé vált újra megfertőzni azokat is, akik egyszer már felgyógyultak belőle és immunissá váltak rá. A felfedezés a világszerte egyre nagyobb egészségügyi problémát jelentő antibiotikum-rezisztencia múltjába enged bepillantást, és segíthet új kezelési módokat kifejleszteni a vérhas ellen, ami minden évben több százezer gyermek halálát okozza a fejlődő országokban.

Karosszékben

A penicillin múltja is izgalmas. Vincenzo Tiberio orvostanhallgató megfigyelte, hogy az udvarukon lévő kút vize a környékbeliek hasmenéses megbetegedéseit gyógyítja. 1895-ben publikálta, hogy a kútfedő kőlapjáról nyert penészgomba kivonata a laboratóriumi baktériumtenyészeteket teljesen elpusztította. A nápolyi egyetem tanárait nem érdekelte a felfedezés, Tiberio hajóorvosként élte le életét.

Ernest Duchense francia katonaorvos 1897-ben megfigyelte, hogy az arab lovászinasok a nyergeken megtelepedett penészgombát használják a nyereg okozta kisebesedések kezelésére. Duchense azonosította a Penicillium glaucum penészgombát és igazolta, hogy az elpusztítja az E. coli-baktériumokat. Eredményeit a Pasteur Intézet nem ismerte el. Fleming 1928-ban a londoni St. Mary kórházban vette észre, hogy a Staphylococcus-tenyészetébe került penészszennyeződés körül a baktériumok nem növekednek.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés