Szövetségre lépett a Toyota és a Mazda
A szoros együttműködés részeként például egy közös üzem létesítését is naprendre tűzték.

Pénteken a Toyota Motor Corp. és a Mazda Motor Corp. aláírt egy megállapodást, amely szerint szövetségre lépnek egymással. A megállapodásban a cégek egy amerikai üzem megépítésére, valamint új elektromos járművek (EV), összekapcsolt autók és autonóm vezetési rendszerek közös kifejlesztésére is fogadalmat tettek. A helyzet komolyságát megerősítendő mindkét vállalat 5 százalékos részesedést szerez a másik értékpapírjaiból.

A cégek a különböző technológiák megosztása céljából 2015 májusában már egyébként is partnerséget kötöttek, és a jelenlegi koalíció csak ezen együttműködés elmélyítését szolgálja.

Ami az 1,6 milliárd dolláros (jelenleg 413 milliárd forintos) gyárat illeti, a „manufaktúra” pontos helyét még nem sikerült meghatározni, de az biztos, hogy a Mazda és a Toyota egyenlő összeggel fog beszállni a beruházásba. A létesítmény 4000 munkahelyet teremt, és 2021-től évente 300 000 járművet fognak benne előállítani. Míg az üzemben a Mazda az amerikai piacra szánt crossoverek (CUV) megalkotására fogja helyezni a hangsúlyt, a Toyota Corollák létrehozására használja majd fel a gyárat. Mind ennek folyományaként a Toyota immár Tacoma kisteherautók gyártására fogja igénybe venni újdonsült mexikói egységét.

A Mazda számára, az új EV-k kifejlesztése tekintetében különösen előnyös az együttműködés. Viszonylag kisméretű autóipari vállalatként a saját elektromos járművek kifejlesztésére nem rendelkezik elegendő (anyagi) erőforrásokkal. A Toyota viszont a Prius segítségével már óriási tapasztalatra tett szert a hibrid motorok területén, és hidrogén meghajtású Mirai szedánja révén immár más alternatív megoldások vizeire is kievezett kicsit.