Szolgálatba állt a világ első napelemes vonata
Az ingajárat részben a tetejére szerelt szoláris rendszeren keresztül látja el magát hajtóerővel.

Egy Byron Bay Railroad Company nevű vasút-üzemeltető új lelket lehelt egy elhagyatott, ausztráliai vasúti pályába, amikor is egy pusztán napelemmel működő ingajáratot elindított rajta.

A non-profit cég Byron Bay város(káj)a és a hozzá közel eső nyaralóhely között húzódó 3 kilométeres vágányt újította fel. A rajta közlekedő szerelvény számára részben a településen felépített, 30 kW-os napelemsorból, akkumulátoros energiatároló rendszerből és töltőállomásból álló létesítmény szolgáltatja az energiát.

A vagonok tetejére egy 6,5 kW-os, flexibilis darabokból álló napelemes szisztémát szintén feltelepítettek. A kocsik összesen 100 férőhelyesek. Menet közben a tetőn elhelyezett cellák egy fedélzeti 77 kilowattórás akkumulátorba diktálják az energiát, amelyet az állomáson felgyülemlett életerővel lehet kiegészíteni. A RenewEconomy nevű internetes oldal szerint a környezettudatos jármű szakaszonként csupán 4 kilowattórát emészt fel, szóval 12-15 forduló elméletileg meg se kottyan neki. És akkor a regeneratív fékrendszerről még nem is beszéltünk. Ez utóbbi a fékezéskor keletkező energia negyedét visszatáplálja a vonat akkumulátorába.

A járatot először dízeles meghajtással indították volna el, de „közösségi nyomásra” a vállalat a napelemes elektromos meghajtórendszerek kialakítására összpontosította a figyelmét, és kísérletezgetéseit végül siker koronázta.

A kocsikat eredetileg 1949-ben, egy Chullora Railway Workshops nevű üzemben építették, amelyet 1942 és 1945 között bombázó repülőgépek előállítására használtak fel.

A vasúton a vontatóerőtől, a világításon és a vezérlőáramkörön keresztül a légkompresszorokig az akkumulátor közvetítésével mindent napenergia irányít, de vészhelyzet esetére, tartaléknak azért egy dízelmotort is a járműbe szereltek.