Szmogból készít gyűrűt a füstködevő torony
Lehet, hogy nem csillog annyira, mint a gyémánt, de biztosan kevésbé szennyezi a környezetet. 

Ugyan, mit kellene tennünk a szmoggal, ha már kiszippantottuk a levegőből? A körülöttünk lengedező szennyeződés részecskéinek tetemes részét szén alkotja; ez vitte rá Daan Roosegaarde holland művészt arra, hogy mintegy a szén legragyogóbb allotróp módosulata, a gyémánt felé tett gesztusként ékszerekbe sűrítse össze a kis komponenseket.

A porszerű koszt elméletileg a Studio Roosegaarde „Smog Free Tower” (Szmogmentes Torony) nevű szerkezete vonná ki a levegőből. A 23 láb (kb. 7 méter) magas berendezést parkok és közterek levegőjének megtisztítására ötölte ki a feltaláló. A prototípus megépítéséhez július 22-én az ötletgazda cége egy 54 000 dolláros Kickstarter-kampányt is elindított, és egyelőre a vállalat jól halad a céljai felé. Az első tornyot szeptemberben, a hollandiai Rotterdamban tervezik bemutatni, de a remények szerint a későbbiekben egyre több városban meg fog jelenni a létesítmény.

A Smog Free Tower mögött álló technológia egyébként a kórházakban megtalálható, légtisztító rendszerekére épül, viszont nagyobb léptéket képvisel annál. Feltéve, hogy erősen szennyezett környezetben állítják fel, a torony naponta 3500 darab szmogkockát hoz létre. A kockák egyenként 35 000 köblábnyi (kb. 991 köbméter) levegő megtisztulását jelentik. Ideális esetben naponta csaknem 123 millió köbláb (kb. 3 482 972 köbméter) tiszta „ájert” termelnének a tornyok.

A Kickstarter-kampány kockákat, gyűrűket és mandzsettagombokat ajánl fel a támogatóknak. Darabonként a kockák egyébként 54 dollárba, az ékszerek pedig 271 dollárba kerülnek.