Szívverés meghajtású pacemakerek
Amerikai tudósok kifejlesztettek egy kicsi, beültethető eszközt, amely gyökeresen javíthat a szívritmus-szabályozóval élő emberek életminőségén.

A Dartmouth College nevű amerikai kutatóegyetem szakemberei kifejlesztettek egy érme nagyságú szerkezetet, amely a szív természetes mozgási energiájának felhasználásával tudja működésben tartani a beültetett (pl. gyógyászati rendeltetésű) készülékeket.

Az elmúlt három évben lebonyolított kísérletek eredményeit az Advanced Materials Technologies nevű folyóirat 2019. januári számában publikálták a tudósok. A tanulmány keretében egy piezoelektromos anyagból készült implantátumot használtak fel ahhoz, hogy a szívverés kinetikus (mozgási) energiáját egy pacemaker (szívritmus-szabályozó) meghajtására alkalmas elektromos árammá konvertálják.

Az akkumulátorral hajtott, beültetett készülékeket általában 5-10 évente invazív sebészeti beavatkozással ki kell cserélni, amely így összességében rizikós technika. Az új konvertáló szerkezet mindezeket az operációkat feleslegessé teszi.

A piezoelektromosság az a fizikai jelenség, amikor a villamos energia mechanikai stressz hatására jön létre. Nyomással, hanghullámokkal és egyéb rezgésekkel érintkezve a piezoelektromos anyagokban pozitív és negatív töltések keletkeznek.

A Dartmouth College-i tudósok által kiötlött módszer lényege, hogy a mozgó szívszövet összenyom egy kicsi, piezoelektromos anyagot tartalmazó, rugalmas hüvelyt, amivel áramot generál. Ez az áram a pacemaker vezetődrótján keresztül jut el a szívritmus-szabályozó akkumulátorához. Ez az állandó töltési folyamat elméletileg lehetővé teszi, hogy a belső szervezet szüntelen mozgásban levő területeihez közel telepített készülékek külső beavatkozás nélkül is „bármeddig” működésben maradjanak.

A fejlesztők a jogszabályi jóváhagyási eljárás lezárulta után, mostantól számítva akár öt éven belül kereskedelmi forgalomba bocsáthatják az implantátumot.