hirdetés
hirdetés

Vízálló

Szívós vízlepergetős anyag a gyorsabb hajókhoz

A michigani tudósok fejlesztése a legszélsőségesebb ellenséges hatások után is regenerálódni tud.

hirdetés

Talán már az olvasó látott felvételeket olyan vízlepergető bevonatokról. amelyek látszólag ellent mondanak a természet törvényeinek. Van velük ugyanakkor egy kis bökkenő: gyakran túl törékenyek ahhoz, hogy hasznosak legyenek az olyan helyzetekben, amikor túl sok megpróbáltatás éri őket, és itt elég, ha csak a tengeren hánykolódó hajókra gondolunk.

Lehet, hogy michigani tudósok most kitaláltak egy olyan ellenálló megoldást, amellyel a hosszan tartó viszontagságokat is sikeresen át lehet vészelni.

Fluorozott poliuretán elasztomer és egy komplex, rendkívül hidrofób molekula kombinációjával kifejlesztettek egy bevonatot, amely folyamatos, rendkívül súlyos hányattatások közepette is több százszor „meg tudja gyógyítani” magát. A közvetlen ütések, égés, kémiai támadások, sőt még ultrahangos robbanások után is képes regenerálódni. A képesség kulcsa mikroszkopikus szintű felépítésében rejlik. A jelenleg alkalmazott vízlepergető bevonatok erősen specializált, ám gyakran rugalmatlan geometriával rendelkeznek, amely megakadályozza a vízcseppek beszivárgását. A gond az, hogy elég egy kicsiny sérülés, és az említett területen máris elvesztik a kimagasló kvalitásukat, amitől az általuk védelmezett tárgy teljesen elázik.

Az új anyag flexibilisebb, és bár elméletileg rosszabb minőségű, nehezebben rongálódik meg, és könnyebben is születik újjá. Mindezek mellett a matéria finomhangolható, és így az egyes felületeken mindig optimalizálni lehet a hatékonyságát.

Jelenleg a tömeggyártás előkészítésén munkálkodnak a szakemberek. HygraTech néven immár egy, a technológia értékesítéséért felelős céget is megalapítottak. Siker esetén a mindennapi életben a módszer számos fronton megvillogtathatja majd az adottságait. Bevetésével a hajók gyorsabban szelhetnék keresztül a tengereket, és a sorscsapásokban gazdag életű ruhákat, autókat és egyéb tárgyakat is vízállóvá lehetne tenni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Engadget)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés