Színváltós robotkaméleont alkottak Dél-Koreában
A Szöuli Nemzeti Egyetem tudósai létrehoztak egy puha robotot, amely a kaméleonhoz hasonló módon képes beolvadni a környezetébe.

A nem mindennapi kreatúra mesterséges bőrének legfelsőbb rétegét vékony folyadékkristályos festékréteg borítja, amely a molekuláinak elrendezésétől függően rengeteg különböző szín megjelenítésére alkalmas. A bevonatként használt folyadékkristály részecskéinek tájolását a hőmérsékletük megváltoztatásával lehet módosítani. A színváltós teremtmény kültakarója alatt több rétegnyi, árammal fűtőtestté alakítható ezüst nanovezeték található. A dél-koreai csapat által tervezett egyedi vezérlőkkel pontosan olyan hőfokra lehet állítani a nanovezetékeket, amely az álcázáshoz aktuálisan szükséges szín megjelenítését csikarja ki a nanokristályokból. A szöuli fejlesztésű szerzet mindig a hasára helyezett optikai érzékelőkön keresztül tájékozódik arról, hogy az elrejtőzéshez pillanatnyilag milyen árnyalatba kell burkolnia a testfelületét.

Forrás: YouTube

Bár a lassan mászkáló robotkaméleonok gyakorlati haszna könnyen megkérdőjelezhető, a technológia a hadászat területén az álcázás eszközeként jelentős potenciállal rendelkezhet.