Szintet lépnek az együttműködő robotok
Az újonnan alapított OnRobot az Automatica 2018 kiállításon mutatta be új termékeit.

A nemrégiben alapított OnRobot – amely az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán OnRobot egyesülésével jött létre – az Automatica 2018 kiállításon mutatta be három új termékét. (A „Gecko Gripper”-t, a „Polyskin Tactile Gripper”-t és az „RG2-FT”-t). Emellett egy, a már meglévő, OptoForce technológiát alkalmazó „HEX” erő/nyomatékérzékelő terméksorozatához készült jelentős műszaki frissítéssel debütált a kiállításon. Ezek az innovatív megoldások új területeket nyitnak meg az együttműködő robotika felhasználásában, és még az eddigieknél is könnyebbé teszik a telepítést.

 „Az együttműködő robotokban megvan a potenciál arra, hogy az ipari automatizáció alapvető alkotóelemeivé váljanak – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója. – Szeretnénk hozzájárulni ehhez, és egyben egy lökést is adni azzal, hogy a következő szintre lépünk az együttműködő robotok telepítésének még könnyebbé tételében, és teljesen új felhasználási területekre tesszük alkalmassá őket. Minden, az Automatica kiállításon bemutatott új termékünk ezt az irányelvet követi.”

Innovatív tapadás a NASA-val közösen fejlesztve

A Gecko Gripper nevű technológia, amelyet az OnRobotba olvadó Perception Robotics startup fejlesztett ki, teljesen új megközelítést alkalmaz, az inspiráció ugyanis a természetből érkezik. Ugyanazt a rendszert alkalmazza a tapadásra, amit egy gekkó lábai is: finom szőrszálak milliói kerülnek a munkadarabok felszínére, amelyek erős Van der Waals-erőket hoznak létre. A Gecko Gripper technológia a NASA-val együtt megalkotott koncepción alapul, amely az OnRobotnak köszönhetően most már a piacon is elérhető.

Gecko Gripper (forrás: OnRobot)

Ez az egyedi és gyorsan fejlődő technológia szükségtelenné teszi a vákuumos tapadókorongok, valamint a sűrített levegőt használó rendszerek alkalmazását a nagy és lapos tárgyak mozgatása esetén. A tapadókorongokkal ellentétben a Gecko Gripper probléma nélkül kezel perforált vagy porózus felületeket is, mint amilyen például a nyomtatott áramköröké. Ez a fogó a Universal Robots és Kawasaki robotkarokkal is kompatibilis. A magas szintű innovációnak köszönhetően a rendszer a tekintélyes IERA díjátadón is díjat nyert. Az innovációt és a vállalkozói szellemet elismerő rangos robotikai díjat az Automatica kiállításon adták át.

Nagyobb érzékenység az igényes munkadarabokhoz

Az új Polyskin Tactile Gripper, amely szintén a Perception Roboticsszal való együttműködés gyümölcse, érzékeny fogókkal van felszerelve. A két, integrált tapintóérzékelővel ellátott ujját egyenként lehet beállítani. A fogó pontosan végigméri a termék felszínének állapotát, és ahhoz igazítja a fogási folyamatot. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a termék tökéletesíti az érzékeny vagy egyenetlen tárgyakkal való munkát. A Polyskin Tactile Gripper szintén a Universal Robots és a Kawasaki termékeivel is kompatibilis.

Polyskin Tactile megfogó

Fogó a precíziós összeszereléshez

Az OnRobot másik új terméke az„RG2-FT, amely az eredeti RG2 fogó variációja. Ez az új verzió beépített erő-/nyomatékérzékelőkkel és közelségérzékelőkkel van felszerelve, amelyek pontosan meg tudják állapítani a tárgyak állapotát. A fogó már azelőtt felismeri annak veszélyét, hogy a tárgy kicsúszna a fogásból, mielőtt az megtörténne. Így a tárgyak mozgatása még biztonságosabb, mint valaha – mind a munkások, mind az érintett tárgyak esetében. Ez a fogó különösen alkalmas a precíziós összeszerelést igénylő folyamatokhoz, és kompatibilis a Universal Robots és a KUKA könnyűsúlyú robotjaival.

RG2FT megfogó

Érzékelők gyors telepítése

Noha az OptoForce technológián alapuló Hex erő-/nyomatékérzékelő termékcsalád nem új termék, az OnRobot egy jelentős műszaki frissítést jelentett be. Az újításokat azzal a céllal tervezték, hogy az érzékelők telepítése és kezelése még egyszerűbb és gyorsabb legyen. A felszerelés most akár 30%-kal is gyorsabb lehet, részben a most már az érzékelőbe épített túlterhelés elleni védelemnek köszönhetően, amelyet ezentúl nem kell külön le- és felszerelni a robotkarhoz való csatlakoztatás esetén. Ezen kívül az érzékelő súlya akár 20%-kal is csökkenthető, valamint az új és javított tömítőgyűrűvel a Hex termékek még jobb védettséggel rendelkeznek a por és a víz ellen.

Hex erő- és nyomatákérzékelő