Szinergiákra törnek
Fémipari szinergiák címmel szakmai konferenciát szervezett – a Mach-Tech gépgyártás-technológiai szakkiállítással egy időben és annak helyszínén – a Gordiusz Alfa a Ruukki Hungary és az ENI Hungária közreműködésével.

Május 29-én a Gordiusz Alfa Kft. Fémipari szinergiák címmel a Ruukki Hungary Kft.-vel és az ENI Hungária Zrt.-vel közösen szakmai konferenciát tartott a Hungexpo 25-ös pavilonjában. A rendezvény három kezdeményezője számára egyértelmű lehetőségek rejlenek az együttműködésben. A Gordiusz Alfa által forgalmazott fémmegmunkáló gépeken egyértelműen nagyobb teljesítmény, többleteredmény érhető el, amikor – egymást segítve – azokkal a Ruukki minőségi és a megmunkálás szempontjából (is) optimalizált acéltermékeit dolgozzák fel, és ehhez az Eni komplex kenőanyag-szolgáltatásait veszik igénybe. A szinergia példaként szolgálhat, ha a cél a részterületek összeadódáson felül egy fejlettebb egész kialakítása.

A közös szakmai rendezvény jól időzített helyszíne, a Mach-Tech gépgyártás-technológiai szakvásár módot adott az érdeklődőknek, hogy az előadásokban megismert termékeket a rendezvényt követően „élőben”, akár működés közben a vásári standokon megtekinthessék.

Két új partner, két új irány

A rendezvény házigazdájaként a Gordiusz Alfa előadásaiban a cég két új partnere és ezek révén stratégiájuk két új iránya állt a középpontban. Vízvágás felsőfokon címmel Victor Stepien értékesítési vezető az ausztrál Techni Waterjet részéről bemutatta a magyar szerszámgép-kereskedő új beszállítóját, továbbá a számos innovációt hordozó Intec-G2 i510 vízsugaras megmunkálóközpont részleteire hívta fel a figyelmet.

A Techni Waterjet egyike azon kevés szerszámgépgyártónak, amely a vízvágás valamennyi összetevőjét házon belül állítja elő. A két különböző kivitelben (elkülönített víztartályos és hajtásrendszeres nagyobb, portálos berendezés, illetve kisebb, kompaktabb vízvágó egybeépített tartállyal és hajtásrendszerrel) kínált gép innovációi közül a szakember a pontosság megőrzésében kulcsszerepet játszó speciális hajtásrendszert, a vágófej ütközés elleni védelmét, az abrazív monitorozórendszert, valamint az öttengelyes vágófejet emelte ki.

A Gordiusz Alfa másik nemrégiben szerződött partnere a Nikon Metrology, amely a nagy múltú japán cég optikai alapüzletágát a metrológia irányába terjesztette ki. Rendkívül sokszínű kínálatában a 3D-s koordinátamérő gépek, a mobil mérőkarok, a 3D-s lézerszkennerek, a röntgen- és CT berendezések, a kamerás rendszerek és a lézerradarok ugyanúgy megtalálhatók, mint a mérőgépekhez csomagban kínált és azok elengedhetetlen részét képező szoftverek. Tom Booger régiós értékesítési és szervizigazgató előadásában az új LC15Dx lézerszkennert mutatta be, amely például 15 mm olvasási szélességével, a mérőtapintókkal versenyképes, akár 2,5 µm-es pontosságával, illetve Camio 8 multiszenzoros szoftverével tűnik ki.

Csövekben is nagyot alkotnak

A Ruukki korszerű termékei közül közismert az Optim család nagy szilárdságú acéljai, illetve a Raex kopásálló acélok. Eddig viszonylag kevés figyelem övezte azonban a világszínvonalú acélokból készült világszínvonalú csöveket, zártszelvényeket. A vállalat Finnországból érkezett termékmenedzsere, Juha Ikkala éppen ezért ezekre a termékekre irányította előadásában a figyelmet. Ezen belül is elsősorban az S420MH/S355J2H dupla minőségű zártszelvényre, amely Európában elsőként az eddigieknél 18 százalékkal nagyobb folyáshatárt kínál a csőgyártás számára.

Az acélanyag nem véletlenül kapta a dupla minőségű jelzőt, hiszen a típusjelzésben is szereplő két kiinduló anyag előnyös, a minőség szempontjából meghatározó tulajdonságait egyesíti: ugyanolyan jól alakítható, mint az S355J2H, mechanikai tulajdonságai viszont felveszik a versenyt az S420MH-val. Az ezáltal elérhető alkalmazási előnyök a mintegy 15 százalékkal csökkentett súly, illetve anyagköltség, a kisebb raktárkészlet (két anyag helyett egyet kell tárolni), a fokozott biztonság, valamint a környezet szempontjából előnyös csökkent energiafelhasználás.

Kenéstechnika sincs online nélkül

A valamikori Agip nyomdokain járó Eni integrált energetikai nagyvállalatként a világ első húsz ilyen cége közé tartozik, tevékenységei az olaj- és gázkutatás, -kitermelés, -szállítás, -átalakítás és -értékesítés területeit teljes egészében lefedik. Leányvállalatával, az Eni Hungária Kft.-vel jelenleg gáz- és ásványolaj-termékek kereskedelmével van jelen Magyarországon – tájékozatott a rendezvényen Nagymányai Antal műszaki vevőszolgálati vezető.

A szakember kiemelte, hogy fémmegmunkáló kenőanyagot teljes körű szolgáltatás nélkül nem lehet napjainkban eladni, így a cégnél folyamatosan komoly szolgáltatásfejlesztéseket hajtanak végre. Ennek eredménye az MWFA emulziókezelő berendezésük, amely a kritikus paramétereket és az emulziószintet méri, és az eredmények alapján utántölthető a kenőanyagrendszer. Egy másik fejlesztés, a gázmotorolajok online ellenőrző szondája az olaj dielektromos változását követve ad lehetőséget a meghibásodások gyors megelőzésére. A kenéstechnikai szolgáltatások további pillérét a laboratóriumi vizsgálatok alkotják. A tevékenységek eredményeit egy kenéstechnikai információs rendszer integrálja, ahol a partnerek – megfelelő jogosultság birtokában – az interneten keresztül hozzáférhetnek az adatokhoz.