Sziklafúrás hősugárral
Fúrófej helyett érintésmentesen, kíméletlenül perzselő hősugárral váj menetet az egyes sziklákba egy Petra nevű, San Franciscó-i startup fúrógépe. A Swifty-re keresztelt, félautomata, robotizált rendszer akár a Föld legkeményebb kőzetén is (viszonylag) könnyedén, gyorsan és költséghatékonyan képes áthatolni.

A „forró fejű”, nagy nyomású sugárral operáló berendezés felizzítja és szétégeti a sziklát, majd pedig „félredobja” a megviselt kőzetdarabokat, és ilyen módon 46-152 centiméter átmérőjű alagutakat képes kialakítani a geológiai képződményekben.

Egy bemutató alkalmával a Swifty egy hat méter vastag sziúkvarcit-tömbön keresztül percenként 2,5 centiméteres sebességgel tudott egy 61 centiméter átmérőjű menetet létrehozni. Kim Abrams, a Petra alapítója szerint a sziú kvarcitnál nem létezik nehezebben áttörhető kőzet a bolygónkon.

A „hagyományos árokmentes módszereknél 30-90 százalékkal költséghatékonyabb" és a korábban elérhetetlen területekhez is hozzáférést biztosító technológiával állítólag a kormányok és a közművek számára a létfontosságú elektromos és kommunikációs kábelek föld alatti telepítése sokkal kifizetődőbbé válhat. Mindez azért számít különösen fontos fegyverténynek, mert a mély beágyazottság a vezetékek számára a vandálok, futótüzek, viharos széllökések és egyéb környezeti veszélyforrások ellen egyaránt fokozott védelmet biztosít.