hirdetés
hirdetés

Művelt Mérnök

Szerződésbe foglalták a csalást

Kutatók megfejtették egy görög nyelvű, 267-ben kelt szerződés szövegét, amelyben egy birkózás eredményét előre levajazták.

hirdetés

A szerződés két olyan tinédzser közötti meccs végeredményét rögzíti jó előre, akik eljutottak az Egyiptomban rendezett rangos sportverseny utolsó fordulójába. Ez az első ilyen jellegű ókori forrás. A szerződésben az egyik birkózó, Nicantinous apja vállalja, hogy egy bizonyos összeget fizet a másik birkózó, bizonyos Demetrius kezeseinek (valószínűleg edzőinek). Mind a két versenyző bejutott a 138. Nagy Antinoeia, az egyiptomi Antinopolisban kultikus ünnepségek közepette ifjaknak rendezett rangos sportverseny döntőjébe.

A szerződésben rögzítették, hogy Demetrius "ha a versenyen háromszor elesik”, "3800 ezüstdrachmát kap régi érmékben…". A görög birkózásban elég volt a győzelemhez, ha az ellenfél háromszor érintette a földet akárcsak a térdével. A szerződés még egy záradékot is tartalmazott, amelyben leszögezték, hogy Demetrius akkor is megkapja az ígért összeget, ha a bírók úgy vélik, hogy levajazott meccsről van szó és megtagadják, hogy Nicantinoust hirdessék ki győztesként. A szerződés azt is kimondja, ha Demetrius megszegi az egyezséget és mégis nyer, "fizetned kell a fiamnak késedelem és magyarázkodás nélkül 3 ezüsttalentum bánatpénzt régi érmékben".

3800 drachma viszonylag csekély összeg, nagyjában egy szamár ára volt a korban. Viszont Demetriusnak komoly summát kellett volna fizetnie győzelme esetén. Ez arra utal, hogy kezesei jóval nagyobb kenőpénzről állapodtak meg, amelyből azonban Demetriusnak csak egy szamár ára jutott – mondta el Dominic Rathbone, a King's College London professzora, a szöveg megfejtője a LiveScience-nek.

A versenyeket Antinousnak, Hadrianus (ur. 117-138) császár szépséges fiúszerelmének tiszteletére rendezték, aki tisztázatlan körülmények között fulladt a Nílusba. Halálának helyszínéhez közel alapították emlékére Antinopolis városát. A rabszolgából császári társsá, majd istenné emelt gyönyörű fiúról számos szobor készült, amelyek szerte a Római Birodalomban megtalálhatók voltak. A szerződést az egyiptomi Oxyrhynchusban találta több mint 100 éve a Bernard Grenfell és Arthur Hunt vezette régészexpedíció. A lelőhelyről több mint 500 ezer papirusztöredék került az oxfordi Sackler Librarybe. Habár ez az első írott forrás sportjáték levajazásáról, jelzi, hogy a jelenség egyáltalán nem lehetett szokatlan.

Azt azonban tudni kell, hogy az ókori világban a nyertes mindent vitt. Nem volt második vagy harmadik helyezett – mondta el Rathbone a LiveScience-nek. Ráadásul a képzés költségeit mindenkinek magának kellett állnia. A sportoló fizette a trénerek ellátását, az utazásokat, mindent. Az azonban furcsa, hogy ezt a megállapodást írásba foglalták. Ha valamelyik fél megszegte volna a megállapodást, akkor sem mehettek volna vele a bíróságra.

Karosszékben
Antinous 111-ben születhetett Claudiopolisban (ma Északnyugat-Törökország). Azt azonban vitatják a kutatók, hogy rabszolga lett volna, kevéssé valószínű ugyanis, hogy isteni rangra emeltek volna egy egykori rabszolgát. Hadrianus akkor találkozott a fiúval, amikor 123-ban a városba látogatott. A császár az ifjút Itáliába küldte, hogy magasabb képzést kapjon, maga pedig továbbutazott birodalmában, s csak 125-ben tért vissza Itáliába. Ekkortól lett a fiú a társa. Antinous halála baleset volt a hivatalos közlemény szerint, de sokan öngyilkosságról, mások gyilkosságról beszéltek.
Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés