hirdetés

Megmunkálás

Szerszámgyártásból jeles

A Paul Horn GmbH június közepén tartott Technology Days elnevezésű, többnapos rendezvényen a megmunkálószerszámok kínálatát és a megmunkálás legújabb technológiáit ismerhették meg a látogatók a németországi Tübingenben. 

hirdetés

A Baden-Württemberg tartományban lévő Tübingen város adott otthont a német Paul Horn GmbH idén június 17–19. között, egyébként kétévente megrendezett Technology Days eseményének, amelyre 35 országból csaknem háromezren látogattak el. A megmunkálószerszámokat gyártó cég termékkínálatát és a legújabb megmunkálási technológiákat bemutató rendezvényen az 1969-ben alapított Horn ügyfelei, viszonteladói és potenciális megrendelői vettek részt.

A családi vállalkozásként induló cégnek mára 78 országban van viszonteladói képviselete és nyolc országban, köztük Magyarországon is önálló kirendeltsége, így a világ minden tájáról érkeztek érdeklődők a Technológiai Napokra, ahol nyolc témakörben, öt nyelven zajlottak az előadások. Az előadások mellett a gyártás folyamatát is megtekinthették az érdeklődők a tübingeni gyárban.

Nagy volt az érdeklődés a Technológiai Napok iránt (fotó: a szerző)
Nagy volt az érdeklődés a Technológiai Napok iránt (fotó: a szerző)

A cég termelésének oroszlánrésze Tübingenben zajlik, ezen kívül készülnek termékek Amerikában, Angliában, Franciaországban és Olaszországban is, utóbbi kettőben azonban csak a belső piacra állítanak elő.  „A többek között az autóipari, a beszállítóipari, a gépgyártási, az automatizálási és az elektronikai iparágban értékesített termékeket már most is két épületben gyártjuk Tübingenben, de a folyamatos kínálatbővítés kiszolgálása érdekében a Horn a növekvő bevétel egy jelentős részét fejlesztésekre fordítja” – mondta el Andreas Vollmer, értékesítési vezető, a vállalat igazgatósági tagja.

Lépésről lépésre

2016-ra egy 12 000 négyzetméteres új gyártócsarnok készül el. Az erre szánt 55 millió euró valamivel több mint feléből épül az új egység, 25 millió eurót pedig a legmodernebb gyártási technológiák megvalósítására fordít a cég – ezzel a bővítéssel a Horn vállalaté lesz a legnagyobb ipari létesítmény a régióban.

Az épülő gyártócsarnok látványterve (forrás: Horn)
Az épülő gyártócsarnok látványterve (forrás: Horn)

A jövőre elkészülő beruházás a harmadik fázisa annak a fejlesztési projektnek, amely 1999-ben indult, és először 2800 négyzetméterről 6100-ra, majd 2008-ban 12 000-re növelte a gyártási területet és ezzel arányban az előállítási kapacitást. „A mostani, utolsó fejlesztési ütem megduplázza az eddigi gyártási területet, illetve az új épületben kap helyet a logisztikai központ is, amely a még gyorsabb kiszállítást teszi lehetővé” – mesélt a tervekről Vollmer.

Az anyagtechnológia élvonalában

A vállalat 2010 óta 50 százalékkal növelte kínálatát – a gyártástechnológiai fejlesztés elsősorban a modern és ultrakemény anyagok megmunkálásával volt kapcsolatos. Mára a cég kínálatában 20 ezer sztenderd és 120 ezer egyedi szerszám szerepel.

A versenyképesség érdekében a cég többek között belefogott az ólommentes rézanyagok megmunkálásának fejlesztésébe, ami lehetővé teszi, hogy az alapanyagok unió által előírt ólommentessége mellett is nagy pontossággal és hatékonyan működhessen a megmunkálás. Korábban a réz munkadarabok ólmot tartalmaztak, amelyek segítették a megmunkálási alkalmasságot. Ólom nélkül jelentősebb az anyagkopás, csökken a termelékenység, illetve a megbízhatóság. Éppen ezért fordított nagy figyelmet az egyébként a duális képzésben és a kutatás-fejlesztésben is szerepet vállaló cég az ólommentes réz megmunkálására is alkalmas szerszámbevonatok kidolgozására, amelynek eredményeként több, ólommentességre vagy alacsony ólomtartalomra fókuszáló bevonatot hoztak létre. „Minderre elsősorban az autóipari és az elektronikai iparágból van egyre növekvő kereslet” – mondta az értékesítési vezető.

Fontos fejlesztése a vállalatnak a gyémántbevonat, amely kisebb súrlódással és alacsonyabb tapadással nagyon sima felület létrehozását teszi lehetővé. A gyémántnak különösen jó a kopásellenállása, ezért ideális megmunkálásra, ráadásul a vágási sebesség is a többszörösére nő, és a kimagasló hővezetése javítja a precizitást.

A termékválasztékot bővíti az új, 842-es cartridge típus
A termékválasztékot bővíti az új, 842-es cartridge típus

Az állandó fejlesztéseket szolgálja majd egyébként az a 3000 négyzetméteres iroda- és oktatóépület is, amely az új gyártó- és logisztikai egység mellett kap helyet, és ahol tréningeket, oktatási programokat kíván elindítani a duális képzésben már most is nagy szerepet vállaló cég.

Állandó növekedés

A fejlesztéseknek köszönhetően a Horn 2014-ben 250 millió eurós forgalmat bonyolított világszerte, amelyből 155 millió euró a németországi piacon landolt. Itthon 2, 5 millió eurós bevételt könyvelhetett el tavaly a Horn Magyarország Kft., ennek 6-7 százaléka a profit.

A hazai leányvállalat 2001 óta van jelen Magyarországon, és innen szolgálja ki a román, a bolgár és a volt jugoszláv utódállamokból érkező igényeket is. Elsősorban az autó- és a beszállítóiparban zajlik az értékesítés, ezek összesen a megrendelések 70-80 százalékát ölelik fel, de az orvos- és a műszeripar is a jelentős vevőkör között szerepel. 60-65 százalék között mozog az egyedi gyártású szerszámok forgalma, ezeket Németországban és Angliában állítják elő. „Ha hüvelykes méretű szerszámra érkezik hozzánk igény, gyakorlatilag azt is másnapra a megrendelő rendelkezésére tudjuk bocsátani” – mondja Lajtmann Zsolt, a Horn Magyarország Kft. ügyvezetője. A nyolc főt foglalkoztató hazai cég jelenleg 127 ügyféllel áll kapcsolatban, és a tervek szerint a hazai gyártást is szeretnék megteremteni a közeljövőben. 

Zákányi Virág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés