Szerszámgépmustra az EMO-n
A Haas bemutatja nagy teljesítményű függőleges és vízszintes marógépeinek, esztergaközpontjainak, forgóasztalainak és körosztóinak legújabb modelljeit a szeptemberi hannoveri EMO 2013 fémmegmunkálási világvásáron.

Az EMO 2013 kiállításon a Haas 720 négyzetméteres standjának látogatói élőben tekinthetik meg a megmunkálási bemutatókat a vállalat tizenhat legújabb CNC szerszámgépén, többek között a nagy sebességű függőleges megmunkálóközpontokon, a bonyolult megmunkálási feladatokhoz tervezett, 50-es kúpú, nagy teljesítményű munkagépeken, a hajtott szerszámozású és kétorsós nagy teljesítményű esztergaközpontokon, a hatékony, kis helyigényű fúró-, menetfúró és szerszámmaró munkagépeken, a szerszámkészítők számára kifejlesztett speciális függőleges megmunkálóközpontokon, valamint az Európában éppen a két évvel ezelőtti EMO-n bemutatott Haas UMC-750 univerzális megmunkálóközponton.

Kiemelt szerszámgépek a standon

Haas UMC-750 univerzális megmunkálóközpont A rugalmas, öttengelyes megmunkálásnak köszönhetően csökken az átállási idő, valamint nagyobb pontosság érhető el a többoldalú és összetett alkatrészek megmunkálása során. Az univerzális megmunkálóközpont mindezt alacsony áron kínálja, a Haas Automation termékektől megszokott egyszerűség és biztonság garantálásával. Az UMC-750 mozgástartománya 762 mm×508 mm×508 mm, a gépet beépített kéttengelyes billenő forgóasztallal szerelték fel.

A belső, közvetlen hajtású, alacsony hőtermelésű (alapkiépítésben 8100 1/min, választhatóan 12 000 1/min fordulatszámú), 40-es kúpú orsó mellett az alapfelszereltségbe tartozik az oldalra szerelt 40+1 állomásos szerszámcserélő is. A forgóasztal segítségével az alkatrészek szinte bármilyen pozícióba állíthatók öttengelyes (3+2) megmunkáláshoz, illetve egyidejű öttengelyes mozgatás alkalmazható kontúrozáshoz és komplex megmunkáláshoz.

A szerszámgép +110 és –35 fokos dőlést, illetve 360 fokos forgatást biztosít a kiváló szerszámhézag érdekében és a nagy alkatrészek kezelésének megkönnyítéséhez. Speciális jellemzők a szerszámközpont vezérlése és a dinamikus munkadarab-korrekció.

Haas DS-30SSY CNC esztergaközpont A DS-30 sorozatú, y tengelyes esztergaközpontok egyesítik a kétorsós esztergát, az y és a C tengelyt, valamint a hajtott szerszámozást. Ezáltal igazán hatékony, „egy körben végrehajtható” megmunkálási megoldásokat nyújtanak. Az ellentétes helyzetű orsók támogatják a teljesen szinkronizált esztergálást és lehetővé teszik a működés közbeni alkatrészkiadást – csökkentve ezzel a ciklusidőt.

A gépek mozgástartománya 102 mm az y tengelyen (±51 mm a tengelytől) a nem középponti maráshoz, fúráshoz és menetfúráshoz, és alapkiépítésben nagy nyomatékú hajtott szerszámozást és szervohajtású C tengelyt foglalnak magukban a sokoldalú négytengelyes lehetőségek biztosításához. Az esztergák szabványos és Super Speed változatban is kaphatók. Egyedi sajátosságok a két, 4800 f/min fordulatszámú orsó, illetve a 24 állomásos hibrid BOT/VDI revolverfej.

Haas ST-10Y esztergaközpont A CNC megmunkálógép gazdaságos és kevesebb anyagmozgatással járó megoldást kínál a kisebb alkatrészek esztergálására kompakt kialakításban, funkcionalitása a teljes méretű gépekkel vetekszik, és C tengelyű hajtott szerszámozást kínál. Az ST-10Y esztergaközpontot kiemelkedő merevségre, pontosságra és hőstabilitásra tervezték. Minden öntvényt végeselemmódszerrel (FEA) optimalizáltak, hogy a lehető legmerevebb kialakítás születhessen meg, miközben a forgács- és hűtőfolyadék-áramlást javították, a karbantartást és a szervizelést pedig egyszerűsítették.

Az orsófej a hőstabilitás és a merevség érdekében kis méretű és szimmetrikus, a 45 fokos ék alakú kialakítás pedig jelentősen növeli a szerszámok felszerelésére szolgáló munkateret, illetve megkönnyíti a forgács áramlását. Az ST-10Y modellt 12 állomásos VDI revolverfej egészíti ki, amely a rövidebb ciklusidő érdekében gyorsabban végzi az indexelést.

A berendezés maximális megmunkálási kapacitása 229 mm×356 mm, és 102 mm-es mozgástartomány jellemzi az y tengelyen (±51 mm a tengelytől) a nem középponti maráshoz, fúráshoz és menetfúráshoz. A gépet alapkiépítésben nagy nyomatékú hajtott szerszámozással és szervohajtású

} tengellyel kínálják a sokoldalú négytengelyes lehetőségek megvalósításához. Külön figyelmet érdemel a 6000 f/min fordulatszámú nagy sebességű orsó.

Forgóasztalok és körosztók

A fémmegmunkálási szakvásáron a Haas mintegy tíz különböző CNC forgóasztalt és körosztót mutat be. Ezek közül az új, bütykös hajtású HRC210 forgóasztalt egy VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpontra erősítve, a megmunkálási lehetőségeket a gyakorlatban bemutatva tekinthetik meg az érdeklődők.

A HRC210 nagy sebességű, bütykös hajtású forgóasztal, amely akár 830°/s megmunkálási és osztási sebességet is képes elérni. 149 Nm orsónyomatékot kínál az egyidejű négytengelyes megmunkáláshoz, és olyan pneumatikus fékkel látták el, amely 182 Nm fékezőnyomatékkal segíti az álló helyzetű munkát.

Az osztási pontosság ±30 szögmásodperc, 4 szögmásodperces visszaállási pontossággal. A HRC210 210 mm-es tárcsájának tengelymagassága 152,40 mm, és 50,8 mm×48,5 mm-es tájolófurattal, valamint 45 mm-es átmenőfurattal rendelkezik. Hat radiális T horony egyszerűsíti a készülékek és a munkadarab rögzítését.

Folyamatos növekedés

A Haas Automation folyamatosan képes a növekedésre, még kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is. 2013 is felfutást hozó évnek ígérkezik. Az első negyedévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 24 százalékos árbevétel-növekedést értek el, ami nagyrészt a közelmúltban bevezetett termékeknek köszönhető.

A gépeket úgy alakítják ki, hogy alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett biztosítsanak kiemelkedő hatékonyságot és megbízhatóságot, így a vállalatok számára megnyugtató beruházást jelentenek, hiszen segítségükkel gyorsan és hatékonyan – és ami a legfontosabb, nyereségesen – gyárthatják az alkatrészeket.