Szén nanoszálak szén-dioxidból
A George Washington Egyetem kutatói levegőből sodortak szén nanoszálakat.

Stuart Licht vezette azt a tudóscsapatot, amely egy napenergiával hajtott folyamat keretében a klímaváltozásért felelős szén-dioxidot szén nanoszálakká képes átalakítani.

A folyamat így működik: a napenergiát két elektróda fogadja be, amelyeket olvadt só (jelen esetben lítium-karbonát) és lítium-oxid keverékébe mártanak a tudósok. A levegőben szállingózó szén-dioxid kölcsönhatásba lép a lítium-dioxiddal, és ketten együtt szén nanoszálakat, valamint lítium-karbonátot és oxigént hoznak létre.

Licht reményei szerint a hihetetlenül erős és tartós szén nanoszálakat valamikor a jövőben az építkezésekhez és lítiumion-akkumulátorok gyártásához is fel lehet majd használni. Amennyiben az eljárás a jövő iparában is képes lesz gyökeret verni, egyszer talán képes lesz annyi szén-dioxidot kivonni a levegőből, amellyel lelassítható a klímaváltozás.  

A kutatók a folyamatot pillanatnyilag még csak nagyon alacsony fokozaton tudják „működésre bírni”. Egyelőre még csak laboratóriumban próbálták ki a módszert, és komoly kihívás lesz olyan léptékűre nagyítani, amely a környezet szempontjából komoly változásokat idézhet elő.

Licht jelenleg nem kívánja „piacosítani” a metódust, ám úgy becsüli, hogy működőképessége esetén, ha a Szahara 10%-át kitevő területet kizárólag a leírt kémiai reakciónak szentelnek, az már elég lenne a klímaváltozás enyhítéséhez.