Szén nanocsövek a sörfőzés melléktermékéből
Egy tudóscsapat a sörgyártás során keletkezett árpahulladékból állított elő aktív szenet és szén nanocsöveket.

Az ír-ománi kutatás vezető tudósa, Ahmed Osman szerint az Egyesült Királyság általában a tengerentúlról importálja az aktív szén és a szén nanocsövek előállításához szükséges anyagokat. A helyben keletkezett hulladékok újrafelhasználásával a gyártók rengeteg energiát és óriási költségeket tudnak megtakarítani maguknak.

Osman a kísérlet keretében fogott egy kilogramm sörárpát, megszárította, és foszforsav, majd pedig kálium-hidroxid felhasználásával egy kétlépcsős vegyi eljárásnak vetette alá a terményt.

A procedúra alatt 100 futballpálya beterítésére elegendő mennyiségű aktív szén és jelentős mennyiségű szén nanocső keletkezett.


A szén nanocsövek cső alakú, rengeteg módon alkalmazható makromolekulák. A gyógyszerbejuttatás és a célzott rákkezelés területétől a fogyasztói elektronikai eszközök vagy például az 5G antennák gyártásáig az élet számtalan szegmensében előnyös az alkalmazásuk. Az aktív szenet például tüzelő pelletek, faszénbrikettek vagy akár vízszűrő-alkatrészek előállítására lehet felhasználni.