Szén-dioxidból üzemanyag olcsón
Potenciálisan óriási jelentőségű technológiát fejlesztettek ki a légkör megtisztítására.

A környezetvédők (és az emberiség) álmának megvalósításán törik magukat a Harvard Egyetem tudósai. Olyan létesítményt terveztek, amely miután a levegőből olcsón kiszívja a szén-dioxidot, üzemanyaggá konvertálja azt. A kutatók egy Bill Gates által finanszírozott, Carbon Engineering nevű vállalattal együttműködésben dolgoznak a projekten. Ha a technológia ipari méretekben is életképes, a hasznosításával a klímaváltozás káros hatásait legalábbis jelentősen enyhíteni lehetne.

2011-ben a kérdésben kompetens szakértők minimum 600 dollárra taksálták egy metrikus tonna szén-dioxid kivonásának költségét. Az új megközelítéssel ugyanez a cél már 94 dollárból kivitelezhető lenne. A metódus ráadásul már a hűtőtornyokban és papírmalmokban használt, létező eljárásokra támaszkodik.

A technika három fő lépésből áll: először a külső levegőt beszivattyúzzák egy gyári "kontaktorba", hogy aztán itt egy lúgos folyadékkal kölcsönhatásba lépjen. A találkozáskor szén-dioxid tartalmú víz keletkezik. Számos kémiai reakció ezt követően az anyagban elválasztja a lúgot a savtól. Végül a szén-dioxidot hidrogénnel kombinálják, és így az autókkal és a repülőgépekkel kompatibilis, szénsemleges folyékony üzemanyagot állítanak elő. 

A kutatók optimisták. Kanada Brit Kolumbia tartományának Squamish nevű városában egy kísérleti üzemben már sikeresen letesztelték az eljárást. Pillanatnyilag befektetőket keresnek, hogy végre ipari méretben is megépíthessenek egy ilyen üzemet. Ha ilyen volumenben is életképes marad a módszer, óriási segítséget nyújthat a gazdaság legnehezebben szén-dioxid-mentesíthető területeinek (pl. acél- és cementgyártás, hosszú távú közlekedés) dekarbonizálásában.