Szén-dioxidból folyékony üzemanyag
Amerikai tudósok katalitikus reaktorral az egyik legkétesebb hírű üvegházhatású gázt egyenesen munkára fogták.

A Rice Egyetem kutatói környezetbarát módszert dolgoztak ki a szén-dioxid felvételére és folyékony üzemanyaggá történő átalakítására.

A készülék egy katalitikus reaktor alkalmazásával az üvegházhatású gázt egy fontos kémiai reagenssé, konkrétan hangyasavvá alakítja át.

A hangyasavat többféle módon lehet felhasználni.

A National Center for Biotechnology Information szerint a csípős, színtelen folyadék antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és tartósítószerként is megállja a helyét. Talán még fontosabb, hogy az üzemanyagcellákkal mozgatott járművek hajtóanyagaként szintén hatékony, és az elégetése folyamán keletkező szén-dioxid ismét csapdába csalható, hogy a gázból aztán még több üzemanyagot lehessen előállítani.


A tudósok számára két újítás tette lehetővé az úttörő technológia kifejlesztését.

Először is a katalizátort bizmutatomokból hozták létre, amelyek a kobalthoz, vashoz vagy kadmiumhoz hasonló átmeneti fémek atomjainál sokkal stabilabbak.

Másodszor a kutatók kifejlesztettek egy új típusú szilárdtest elektrolitot, amely nem igényel sós vizet. Általában a szén-dioxid csökkentése érdekében elektrolitként sókkal, például nátrium-kloriddal vagy kálium-bromiddal vegyített vizet használnak. Ez a módszer kevésbé hatékony, mivel a hangyasav kötést létesít a sóval, és e kapcsolatok későbbi megszakítása rendkívül költséges és időigényes.

Egy sajtóközlemény szerint egyébként a tesztek alatt az új reaktor hatékonysága 100 óra után sem szenvedett csorbát.