hirdetés
hirdetés

Üvegházhatású gáz

Szén-dioxid-mentesítő módszereket díjaz Elon Musk

100 millió dolláros díjat alapított „a világ legjobb szén-dioxid-megkötő technológiájának” elismerésére napjaink egyik legsikeresebb és leggazdagabb vállalkozója.

hirdetés

100 millió dolláros díjat alapított szén-dioxid-megkötési technológiák kifejlesztésére Elon Musk. A sikeres vállalkozó olyan módszereket kíván elismerni a támogatással, amelyek, miután az üvegházhatású gázt kiszívják a levegőből, vagy újrahasznosítják vagy pedig megkötik az anyagot.

A pályázat útnak indítása nem indokolatlan, hiszen ma már számos cég fáradozik a környezetbe kieresztett szén-dioxid semlegesítésén.

Egy LanzaTech nevű cég például kifejlesztett egy eljárást, amely a kibocsátott gázt rabul ejti, majd pedig baktériumok közbenjárásával etanol üzemanyaggá alakítja. Egy másik esélyes jelentkező lehet például egy Climeworks elnevezésű svájci startup, amely szűrőket használ a szén-dioxid kivonásához, hogy aztán a gázt például műtrágya gyártásához a megfelelő piaci szereplők számára rendelkezésre bocsátsa.

Musk jótékonykodási kedve az utóbbi időkben jelentős lendületet vett, ami nem csoda, hiszen jómód tekintetében Jeff Bezost ideiglenesen maga mögé utasítva a világ legvagyonosabb személyévé lépett elő az üzletember.

Elon Musk (Forrás: 123rf)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[265996] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés