Szén-dioxid-mentesítés léggömbök közvetítésével
Egy High Hopes nevű vállalat technikája az immár létező eljárásoknál sokkal energiahatékonyabb módon tudja a levegőből eltávolítani a szén-dioxidot.

Egy izraeli-német cég sajátos módon, léggömbök alkalmazása mellett vonná ki a szén-dioxidot az atmoszférából. Ugyan a High Hopes mostanáig csak kevés tesztet hajtott végre az új módszerrel, mégis elérkezettnek látta az időt, hogy a nagyközönséget is megismertesse az ötletével.

Ahhoz, hogy a szén-dioxidból szárazjeget hozzunk létre, vagyis megfagyasszuk, -78,5 °C-ra kell leszállítanunk a hőmérsékletét. Mind ennek azért van jelentősége, mert a gázokat szilárd halmazállapotban helytakarékosabban és könnyebben lehet elraktározni. A levegő ilyen mértékű lehűtéséhez azonban rengeteg energiára van szükség, és a High Hopes éppen ezért találta ki, hogy a cél eléréséhez a természet segítségét is igénybe veszi.

A légkörön belül bizonyos magasságokban a hőmérséklet különösen mélyre süllyed, és a High Hopes az atmoszféra ezen adottságát hasznosítja. A troposzféra és a sztratoszféra között húzódó tropopauzában például átlagosan -60 °C-os fagy uralkodik, és így ebben a zónában a szárazjég megteremtéséhez szükséges hőfokot már sokkal kevesebb energiaráfordítással is el lehet érni. Mindehhez természetesen a tropopauzáig fel is kell jutni, és az ötletgazdák ehhez az utazáshoz veszik igénybe a léggömböket.

A koncepció szerint a szén-dioxidot először ezekben a tartományokban speciális felszerelésekkel kivonják a légkörből és megfagyasztják, majd pedig így szilárd formában, nyomásálló tartályokban lehozzák a Földre. A tervek szerint végül mezőgazdasági termelők, illetve vegyipari gyártók számára értékesíthetik majd az anyagot.

Ugyan a High Hopes az eddig elvégzett kísérletekhez időjárási légballonokat használt, nem kizárt, hogy hamarosan a cég egyedi, testre szabott példányai is fel-feltünedeznek majd a levegőben.