hirdetés
hirdetés

Információtechnológia

Szemkövető szoftvert rejthetnek a jövő iPhone-jai

Az új megoldással már gyakorlatilag lehetetlenné válna, hogy a nekünk címzett üzenetek elkerüljék a figyelmünket.

hirdetés

Az Apple sikeresen szabadalmaztatta legújabb szemkövető szoftverét, ami a kaliforniai óriás részéről számos tekintetvezérelte eszköz bejelentését vetítheti előre.

A következő generációs iPhone-ok már akár tartalmazhatják is a szem követésére kiötlött algoritmust, és így képesek lehetnek arra, hogy csak akkor küldjenek értesítéseket, ha a felhasználó a kijelző egy meghatározott pontjára néz.

Az Apple által 2012 szeptemberében benyújtott szabadalom többek között azt is felvázolja, hogy a hasonló érzékelőkkel ellátott készülékek miként is késleltethetnék az elírások automatizált javítását, ha tudnák, hogy a felhasználók szeme éppen nem a konkrét szóra fókuszál. Amint arra a dokumentum rámutat, a módszert az értesítéseknél is jól fel lehetne használni, hiszen segítségével megoldható lenne, hogy az üzenet éppen akkor jelenjen meg, amikor a címzett éppen a kijelző felé tekint. A szabadalom szerint a felugró hangpostaüzeneteknél, hírértesítéseknél, illetve az applikáció- és szoftverfrissítéseknél is fel lehetne használni a megoldást.

A hang- és arcfelismerést, az ujjlenyomat-leolvasást, illetve a retinaszkennelést is magában foglaló biometrikus technológia egyébként már-már közhelyesnek számít a fizetési- és azonosítási rendszerek területén. Az iPhone 5s, 6 és 6s generációkon is már találkozhatunk a „home” gombokba ágyazott Touch ID ujjlenyomat-leolvasókkal, amelyekkel könnyedén a telefonunkba léphetünk, és ellenőrzött módon kivitelezhetjük vásárlásainkat.  

Mint mindig, persze most sincs garancia arra, hogy a felvonultatott lehetőségek valaha is bekerülnek a jövőbeli termékekbe; számos vállalat csupán azért védet le bizonyos funkciókat vagy anyagokat az eszközeiben, hogy a konkurenseket megakadályozza a technológiák hasznosításában.

Fotó: Shutterstock

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Telegraph)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés