Személyre szabják
Egy magyar VR-szoftvert fejlesztő cég megvalósított egy olyan 3D-tervező programot, amellyel bárki egyénre szabhatja megálmodott termékeit, majd 3D-nyomtatás után meg is vásárolhatja azokat.

A következő évek során a teljes környezetünk kapcsolódni fog egymáshoz, és adatokat cserél az interneten. Az ipar 4.0 keretében összehangolódnak a gyártóberendezések és a termékek, az egyedi tömeggyártás új fogalom lesz az iparban, és mi, vásárlók közvetlenül a gyártónak vagy épp a 3D-nyomtatónak adhatjuk le a különböző termékekre vonatkozó egyedi igényeinket. A virtuálisvalóság-technológiák és hardverek rohamtempóban fejlődnek. Olyan eszközökre van szükség, amelyekkel bárki létre tud hozni tárgyakat, személyre tudja azokat szabni. A Leopoly az a klasszikus startup, amelyik egy innovációval lépett piacra. Szolgáltatása a 3D-nyomtatás hatására kibontakozó iparágak tartalomfejlesztési platformja, ami laikus felhasználók számára is lehetővé teszi, hogy újragyártsák, átalakítsák kedvenc tárgyaikat egy webböngészőben vagy egy VR-berendezés használatával.

Személyre szabott tervezés

Digitális perszonalizáció

„Hiszünk abban, hogy a világunk megváltozik, és a minket körülvevő tárgyak digitálissá válnak” ‒ vezette be Kárpáti Zoltán, a Leopoly CEO-ja a fejlesztésüket. Ahogy eljutottunk a gramofontól a Spotifyig, a digitalizáció hasonlóan alakítja majd át a tárgyak világát. „A 3D-szkennelés bárki számára lehetővé teszi, hogy tárgyakról készítsen egy digitális kópiát, és 3D-ben kinyomtassa azt, mi pedig lehetővé tesszük, hogy egyszerűen változtatni, személyre szabni is képes legyen, illetve a VR-berendezések terjedésének köszönhetően digitálisan is tudja fogyasztani ezeket a tárgyakat.”

A kihívást főleg az jelentette, hogy azok a szoftverek, amelyekkel ezeket a digitális tárgyakat meg lehet változtatni, kizárólag profi 3D-mérnököknek, designereknek készültek, ezeknek a szoftvereknek az elsajátítására éveken át tartó képzéseket tartanak. „Mi abban hiszünk, hogy nem csak a mérnökök akarnak és tudnak majd a jövőben tervezni, a laikusok is. A Leopoly egy olyan felület, amelyen akár a nagymamám, de a 4 éves gyerekem is tud tárgyakat átformálni. Bele tud nyúlni, személyre tudja szabni azokat” ‒ vázolta víziójukat Kárpáti.

Kárpáti Zoltán, a Leopoly CEO-ja

Erre a kihívásra ad választ a Leopoly 3D-s termékfejlesztő platform, amely minden HP Sprout-eszközön, HTC Vive VR-berendezésen és akár online felületen is elérhető. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen személyre szabott termékeket tervezzenek és hozzanak létre. De hogy hogy jutunk el az egyedi gyártásig? Amerikában, a Lowe’s lakberendezési áruházban például már elérhető az a szolgáltatás, amely a Leopoly által fejlesztett szoftver segítségével lehetővé teszi, hogy a vásárlók bizonyos termékeket személyre szabjanak, majd ezeket az áruházban 3D-nyomtatóval kinyomtathassák. „Úgy tudunk a Leopoly segítségével egyedi tárgyakat tervezni, hogy nem kell hozzá profi dizájnernek lennünk. A laikusok nem fognak autókat tervezni, nem válnak mérnökké, és tudnak majd komplex tárgyakat megalkotni, viszont képesek lesznek perszonalizálni azokat.” 

Vizualizáció az oktatásban

„Kína-, USA- vagy Anglia-szerte egyre több iskolában van 3D-nyomtató, de nincs hozzá szoftver vagy megfelelő tudás, a gyerekek nem tudnak AutoCAD-et használni – itt jön képbe a Leopoly, amelynek használatát gyorsan el lehet sajátítani. A gyerekek egyedi tárgyakat tudnak alkotni, amelyeket a nyomtatási technológia segítségével végül kézbe vehetnek” ‒ mutatja be a cégvezető a szoftver más területeken való használhatóságát. A hazai diákok számára is elérhető a Leopoly, például Székesfehérváron, a szeptembertől látogatható Alba Innovár élményközpontban.

A virtuális valóság irányába halad minden, ráadásul őrült tempóban. „A virtuális valóság egyre több területen tör be az életünkbe, legyen az vásárlás, oktatás, játékipar, turizmus vagy pornó. A VR egy része pedig a dizájnról szól, és ezekben a világokban szükségünk lesz olyan eszközökre, amelyekkel digitálisan tudunk alkotni, meg tudjuk változtatni a formákat, személyre tudjuk szabni a környezetet, az abban lévő dolgokat. A Leopoly kiegészítője tud lenni ezeknek a megoldásoknak.”