hirdetés
hirdetés

Szellemvadászok a tudomány mögött

Szellemvadászok porig égettek egy történelmi ültetvényes kúriát New Orleansban.

hirdetés

A behatoló férfiak szellemeket üldöztek – mondta el a St. Bernard Seriffi Hivatal munkatársa a LiveScience-nek. Habár az utóbbi években nem használták az emeletes házat, tulajdonosa, az Arlene és Joseph Meraux jótékonysági alapítvány azt tervezte, hogy felújítja.

New Orleansben és környékén sokan hisznek a szellemekben, a különböző misztikus legendákban, s gyakorolják a voodoo-t. A LeBeau egyike a néhány még megmaradt gótikus ültetvényes kúriaháznak és a helybéliek kísértetjárta helynek tartják, akárcsak egyébként a többi régi kúriaházat is. A LeBeauról azt beszélik, hogy egy hosszú fehér ruhás nő sétál az emeleti verandán, de kísérteties fényeket is láttak tornyában és rég halott rabszolgák hangját is hallották.

A szellemvadászok állítólag eleinte nagy lármát csaptak, dörömböltek a falakon, hogy elriasszák a szellemeket, de úgy vélték, hogy ez nem sikerült, ezért döntöttek úgy, hogy kifüstölik őket, ami valószínűleg hatékony lehetett, mivel az egész ház leégett, mire a tűzoltók kiértek.

A Szellemvadászok című filmsorozat nyomán egyre szaporodik a szellemvadászokszáma, akiket jobbára ártalmatlannak tartanak, de ez az eset rávilágított arra, hogy működésük veszélyesebb formákat is ölthet. 2006-ban egy nő és barátja súlyosan megsebesült, amikor egy temető mellett egy magánházban szellemekre akartak vadászni, de a tulajdonos betörőnek nézte őket és rájuk lőtt. 2010-ben egy férfi meghalt, amikor egy korábban kisiklott vonat szellemvonatát akarták megnézni, s bár a szellemvonat nem jött, az igazi elől már későn ugrott el.

 Képek: LiveScience

Hogy miért ilyen fogékonyak az emberek a szellemek létezésére, annak az oka a kommunikációban rejlik – mondta el Paul Brewer, a Delaware Egyetem professzora. A Szellemvadász típusú filmek és tévéműsorok tudatosan használnak tudományos szakzsargont és kínálnak technikai kütyüket, mint például iongenerátort , elektromágneses mező-mérőt stb. és tudományos köntösébe bújtatva adják el a badarságokat.

Karosszékben

A 19. században a fotózás megjelenésével és elterjedésével szinte azonnal megjelent a szellemfotózás is. Egyik legismertebb képviselője William Mumler volt, aki 1861-től készített ilyen képeket. Mumler sokáig el tudta hitetni, hogy kamerájával képes megörökíteni a szemnek láthatatlan szellemeket.

Talán leghíresebb képe a halott Lincoln elnökről készült, aki feleségének jelent meg. Persze kiderült, hogy Mumler duplaexpozícióval, korábbi portrék felhasználásával készíti képeit, vagyis mind hamisítvány.

Juhari Zsuzsanna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés